Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bodofolket i Nigeria vinner oljestrid mot Shell

  Från 6 000 dollar till 83 miljoner dollar – efter tre år döms nu Shell att kompensera både individer och ett helt samhälle för oljespill i Nigeria.

  Rättegången, som pågått i tre år, är nu över och kan inte beskrivas som något annat än en seger för miljön och människorna i Nigeria. Från att oljejätten erbjöd att kompensera förödelserna med totalt 6 000 dollar har rätten nu beslutat att de ska betala totalt 83 miljoner dollar. Oljespillet skedde i samband med att två oljeledningar spruckit i Ogonilandregionen i slutet av 2008 och bedöms vara den största olyckan på årtionden.

  15 600 fiskare och jordbrukare har drabbats och varje drabbad ska kompenseras med 3 300 dollar, vilket motsvarar flera årsinkomster. Utöver de individuella kompensationerna ska Shell betala 30 miljoner dollar till hela Bodofolket, en ursprungsbefolkning som lever i regionen. Det är en av de största utbetalningar som gjorts till ett samhälle, enligt advokaten Leigh Day. Styvn Obodoekwe, Director of Programmes of the Centre for Environment, Human Rights and Development, sa till Amnesty

  Kompensationen är ett steg mot rättvisa för Bodofolket, men rättvisan är uppfylld först när Shell städat upp ordentligt i de starkt förorenade bäckarna och våtmarkerna så att de som är beroende av fiske och jordbruk kan börja bygga upp sitt leverne igen.

  2011 gjorde Amnesty International en uppföljning av oljespillet och konstaterade att matpriserna hade ökat på grund av det förorenade vattnet. Rapporten menade också att det skulle kunna ta upp till 30 år innan regionen var helt återställd. Nigeria är Afrikas största oljeproducent och varje år sker hundratals oljespillsolyckor i landet. Shell är störst på marknaden och har verkat där i flera år.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!