Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Plastkonsumtionen måste minska om vi ska få stopp på nedskräpningen av hav och land. Varje timme flyter det in motsvarande fem badkar med plast till Bohuskusten. Fåglar svälter ihjäl för att magen är full av plast och det finns hela stränder som istället för sand består av finfördelad plast. 

    En matbutik i Annedal i Stockholm genomförde nyligen en aktion för att belysa hur beroende vi är av plast. Kunderna som kom in i butiken möttes av tomma hyllor eftersom butiken hade tömts på alla varor som omsluts av plastförpackningar.

    Det saknas många gånger alternativ till plast, vilket gör det svårt för konsumenter att göra medvetna val.

    Plast som hamnar i soppåsen bidrar till stora klimatutsläpp vid förbränningen. Ett annat problem är all den plast som hamnar i naturen. Bland de vanligaste skräpföremålen på våra stränder finner vi:

    • Snabbmatsförpackningar
    • Godisomslag
    • Engångsartiklar och bestick
    • Plastpåsar
    • Plastflaskor

    Vissa stränder består till stor del av finfördelad plast istället för sand och jord. Ett sådant exempel finns på en ö nära Hamburgsund på Västkusten, enligt Aftonbladet. Andra följder av plast i naturen kan Cilla Eklund på Västkuststiftelsen berätta om:

    – Vi har sett fåglar som svultit ihjäl för att de ätit plast. Fågelungar dör av undernäring för att de får stopp i matsmältningssystemet. Man kan också se bon som fåglar byggt av skräp och plast, i tron att det är naturligt material.

    Västkuststiftelsen arbetar med att förvalta reservat i Västra Götaland och Hallands län. Strömmarna i Atlanten gör att mycket skräp hamnar just här.

    Världens plastkonsumtion fortsätter att öka. Mellan 5 och 13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år. Varje timme flyter det in motsvarande fem badkar med plast till Bohuskusten, skriver Aftonbladet i sin artikelserie.

    FN larmar om att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav. Fler åtgärder krävs för att vända utvecklingen – både nationellt och globalt.


    SMB bevakar plasten i vår miljö. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.