Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Bonde vill lagra koldioxid i jordbruket – ”Effektivare”

    Lantbrukaren Olle Åkesson utmanar energijättarna med en enkel metod för att lagra koldioxid genom sitt lantbruk. Han har lämnat in en ansökan om statligt stöd, mer eller mindre i protest mot storskaliga dyra investeringsprojekt där lagring sker under mark.

    Idag finns ett statligt stöd för avskiljning och lagring av koldioxid att söka hos Energimyndigheten. Stödet betalas ut efter så kallad omvänd auktion. Det innebär att den som kan erbjuda tjänsten att avskilja, transportera och geologiskt lagra koldioxid från förnybara källor och samtidigt har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen. Det statliga stödet betalas sedan ut i 15 år. Bland ansökningarna för att lagra koldioxid finns stora energibolag som Stockholm Exergi, Skellefteå Kraft och Öresundskraft.

    Koldioxidlagring kan göras enkel

    Lantbrukaren Olle Åkesson i Lugnås utanför Mariestöd har också sökt stöd och han vill utmana de stora, dyra investeringarna. Olle Åkesson menar att det inte behövs så dyr och avancerad teknik, eftersom koldioxidlagring kan göras enkelt och kostnadseffektivt inom lantbruket.

    Effektivt med mellangröda

    Metoden som Olle Åkesson planerar att använda är att odla så kallad mellangröda. Mellangröda används en säsong mellan odling av ordinarie huvudgrödor. Detta binder stora mängder koldioxid, menar Olle Åkesson.

    Han får medhåll av företaget Svensk kolinlagring som hjälper gårdar att ställa om till ett mer klimatvänligt jordbruk. Svensk kolinlagring anser att regeringen gör fel när de satsar 36 miljarder på kolinlagring. Regeringen har alltså gett Energimyndigheten möjlighet att fördela medel till kolinlagring perioden 2026-2046. Stödet går till både investering och drift. Men att lagra koldioxid i jordbruket är enligt Svensk kolinlagring och lantbrukaren Olle Åkesson mer kostnadseffektivt och något som fungerar här och nu.

    Supermiljöbloggen har följt frågan om koldioxidlagring och bland annat berättat om att Vattenfall stoppat ett projekt för koldioxidlagring eftersom de anser att marknaden är omogen.

    Fakta om Energimyndighetens stöd till kolinlagring:

    • Stödet riktar sig till aktörer med anläggningar i Sverige som kan bidra till negativa utsläpp av koldioxid genom bio-CCS. Projekten ska kunna leverera geologiskt lagrad biogen koldioxid senast tre år från och med beslut om stöd (möjlighet till två års förlängning).
    • Stöd beviljas genom en omvänd auktion där de aktörer som begär lägst ersättning för avskiljning, transport och lagring av koldioxid med biogent ursprung (SEK/ton lagrad koldioxid) samt uppfyller övriga krav i utlysningen beviljas stöd.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.