Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bottendöden i Östersjön sprider sig

  Foto: Pixabay

  Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön fortsätter öka och över 20 procent av botten är nu helt syrefri. Det visar SMHI:s senaste sammanställningar.

  Vi ser en ny fas. I områden som tidigare bara haft syrebrist ser vi nu helt syrefria områden regelbundet.

  Det säger SMHI:s expert Lena Viktorsson i ett pressmeddelande när myndigheten presenterade sina preliminära mätresultat av Östersjöns botten. Resultaten baseras på ett stort dataunderlag insamlat från flera länder runt Östersjön.

  Resultaten för 2018 och de preliminära resultaten för 2019 visar att den extrema syrebristen som observerats i Östersjön, dvs. Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten, fortsätter.

  Under 2018 noterades den största utbredningen av syrefria bottnar sedan mätningarnas start 1960. Cirka 33 procent var då helt syrefri eller påverkade av syrebrist. Av den totala ytan var ungefär 24 procent av bottnarna helt syrefria.

  Preliminära resultat från 2019 år visar liknande utveckling där ungefär 32 procent av Östersjöns botten var helt syrefri eller led av syrebrist och ungefär 22 procent ansågs helt syrefri. Syrebristen kan i sin tur påverka djurlivet i havet negativt och leda till sämre fortplantningsförmåga och tillväxt.

  De senaste två åren indikerar en ny fas då utbredningen av syrefria bottnar har nått nya områden. I de södra områdena av Egentliga Östersjön; Hanöbukten, Gdanskbukten och Bornholmsbassängen, har syrebrist tidigare förekommit regelbundet under korta perioder i djupvattnet, men nu återfinns även helt syrefria områden regelbundet. Lena Viktorsson, oceanograf vid SMHI, menar att detta är en utveckling som nu pågått i två decennier:

  Utbredning av syrebrist och syrefria områden har sedan 1999 legat på en konstant högre nivå än innan millennieskiftet. 2018 och 2019 var utbredningen ytterligare något högre än tidigare rekordnivåer.

  En anledning till den snabba utvecklingen är att Östersjön är naturligt känslig för syrebrist. En stark salthaltsskiktning separerar djupvattnet från det ytligare vattnet, vilket gör att nytt syre bara kommer till djupvattnet vid speciella väderförhållanden som gör att stora mängder saltvatten kan strömma in genom Öresund och Stora Bält till Östersjön.

  En delorsak till ökningen skulle enligt Lena Viktorsson bero på klimatförändringarna:

  Orsaken till den ökade syrebristen i de södra delarna av Östersjön är inte klarlagd, men den ökade temperaturen i bottenvattnet skulle kunna vara en bidragande orsak.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra