Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  BP tvingas betala efter oljekatastrofen

  Nu har den amerikanska regeringen i samråd med fem delstater och det brittiska oljebolaget BP kommit fram till att BP ska betala motsvarande 158 miljarder svenska kronor i skadestånd för den katastrof som inträffade i Mexikanska Golfen, där en av bolagets oljeplattformar exploderade och tusentals liter olja läckte ut i havet.

  Som SMB skrev tidigare i våras påverkas fortfarande många av de djurarter och olika ekosystem som finns i och runt omkring den Mexikanska Golfen. Stora delar av populationer dog och hela ekosystem rubbades. Än idag menar forskare på att vi inte har sett vidden av katastrofen, utan det kan dröja ytterligare flera år innan det framkommer exakt hur stor skada oljeläckaget gjorde under sommaren 2010.

  Oljebolaget BP har nu kommit överens med fem drabbade delstater och den amerikanska regeringen att betala 18,7 miljarder dollar, det vill säga närmare 158 miljarder svenska kronor i skadestånd över en period på 18 år. Pengarna kommer bland annat delas upp till de inblandade parterna för kostnader för de miljöskador som uppstod i samband med och efter läckaget, det ska gå till rättegångskostnader och Clean Water Act (CWA), ett initiativ som jobbar mot vattenförorening.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!