Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Brandsma vill se en mer pragmatisk debatt om det svenska energisystemet

  Supermiljöbloggen fick en pratstund med Sveriges energimäktigaste person.

  På ett seminarium under Almedalsveckans tredje dag förklarade Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma att ett problem med dagens energidiskussion är att många pratar förbi varandra eftersom de utgår ifrån olika tidsperspektiv – vissa från hur situationen är just nu, andra från hur de vill se framtiden.

  – Men mellanperioden är den som är intressantast, berättade Brandsma. Det är där de stora besluten ska fattas, det är där utmaningarna finns och det är där vi också måste jobba ihop för att få rätt lösningar som är både kostnadseffektiva, konkurrenskraftiga, bra för samhället och för miljön.

  Supermiljöbloggen passade efter seminariet på att gratulera Erik Brandsma som efter ett år på posten som generaldirektör nyligen utsågs av tidningen Ny teknik till den energimäktigaste personen i Sverige. Eftersom Supermiljöbloggen tidigare i år kunde avslöja att Energimyndigheten på eget initiativ är på väg att utreda hur Sverige kan nå ett hållbart energisystem passade vi också på att fråga Brandsma om detta.

  Kan du berätta kort hur arbetet med utredningen går och vad vi kan förvänta oss framöver?

  – Det här kommer ju inte vara en stor rapport som vi plötsligt slänger på bordet och säger: ”Så här är det”. Utan det blir ett antal olika steg.

  – Vi börjar med att sätta upp kriterier för vad som gäller för ett hållbart energisystem, långsiktigt. Jag hoppas sen att vi kan ha ett nedslag under Energiutblickmötet i maj 2014, och förklara att: ”Så här har vi kommit fram till de olika alternativ som finns. Vad säger ni politiker, vad säger ni näringsliv, vad säger ni intresseorganisationer?”.

  – Efter det ska vi räkna på ett antal olika scenarier för hur energisystemet skulle kunna se ut. Räkna på vilka konsekvenser det har, titta på kostnadseffektivitet, samhällskostnader, miljöaspekter, livskvalitetsaspekter och så vidare. Något som vi sedan kan koppla tillbaka till den första fasen.

  – Vi kommer sedan inte kunna göra bedömningen att just det här är det hållbara energisystemet. Men vi kommer kunna säga vilket system som är mer hållbart än ett annat. Så utredningen borde skapa en ganska bra helhetsbild, och det i sin tur borde hjälpa oss att kunna ha en bra pragmatisk debatt kring de här frågorna de närmsta åren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.