Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Brytningstillstånd klart – Gallók nu på regeringens bord

  Foto: Malin Hassler

  Jokkmokk Iron Mines har fått tillstånd av Bergsstaten att bryta mineral i Gallók, även kallat Kallak, i Jokkmokks kommun. Nu är det upp till regeringen att fatta det slutgiltiga beslutet.

  Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare avrått Bergsstaten att ge brytningstillstånd, med motiveringen ”att den markanvändning som planeras i området kan medföra oåterkalleliga förändringar, av betydelse, för nuvarande markanvändning”.

  Nu menar Bergsstaten att Länsstyrelsen ska ha kommit med ett kompletterande yttrande som säger att det inte finns några motstående intressen inom brytningsområdet, det hävdar Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten, i P4 Norrbotten.

  Igår tilldelades Mats Karström från organisationen Steget Efter WWF:s pris för Årets Miljöhjälte tillsammans med Beatrice Rindewall från Supermiljöbloggen. Mats har arbetat hårt för att göra området Jelka-Rimakåbbå till Natura 2000. Området hotas nu av gruvplanerna utanför Jokkmokk. I sitt tacktal tog han tillfället i akt och uppmanade publiken, som bland annat bestod av WWF:s styrelse, kungen och kronprinsessan, att skydda Kallak och Sveriges biologiskt viktiga gammelskogar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.