Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bulgarien överger dyrt och försenat kärnkraftsbygge

  Bulgarien överger planerna på kärnkraftverk i Belene, efter många problem och höga kostnader.

  Bygget av kärnkraftverket i Belene har pågått av och till sedan åttiotalet och kantats av många problem, men nu har det bulgariska parlamentet tryckt på den sista stoppknappen. I slutet av januari höll Bulgarien en folkomröstning, där 61 procent var för bygget och 39 procent var emot. Valdeltagandet var dock väldigt lågt, bara 21 procent. När parlamentet röstade om saken, blev resultatet ett annat: 114 mot bygget och 40 för. Parlamentet har makt att stoppa projektet i två år, men bedömare menar att projektet nu i praktiken är dött.

  Beslutet har varit på gång en längre tid och redan i mars förra året meddelade premiärminister Boiko Borisov att han vill lägga ner kärnkraftsbygget och satsa på gas istället. Då sade han till reportrarna:

  We just can’t afford to pay the total cost of the project, which will reach some 10 billion euros. And there is no way we can make future generations pay.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!