Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Butik säljer utgången mat i protest

  Varje år slängs en miljon ton mat bara i Sverige. I USA slängs mat för ofattbara en biljon kronor, närmare 40 % av maten som köps. I Boston öppnar nu en butik som ska sälja mat som har passerat bäst-före-datum till låga priser.

  Initiativtagaren Doug Rauch ville göra någonting åt de förvirrande datummärkningar som lurar konsumenterna att slänga fullt ätbar mat. Butiken vänder sig till låginkomsttagare, som ofta inte har råd att köpa hälsosam mat. De kommer främst att säja frukt och grönt, men Rauch betonar att mejeri- och bageriprodukter också går bra att äta efter att de har gått ut. Han understryker att om maten blir dålig är det ofta en fråga om att den har förvarats fel.

  Medvetenheten om matsvinnet växer i USA. Förra veckan publicerades en rapport av Harvarduniversitetet och miljöorganisationen Natural Resorces Defence Council (NRDC). Den visar att det inte finns något verkligt system bakom datummärkningarna. Många konsumenter förväntar sig att datumet är satt av myndigheter utifrån när maten inte längre är säker att äta. Så är inte fallet, visar rapporten. Det är upp till livsmedelsföretagen själva att bestämma ett datum, och de vill inte bli stämda om någon har blivit sjuk av deras produkter.

  Dana Gunders från NRDC menar att en sådan logik är missvisande. Det är inte åldern på maten som gör oss sjuka, utan bakterier som funnits i maten redan från början. Därför är livsmedelshygien mycket viktigare än bäst-före-datum.

  Den moderna matproduktionen och livsmedelsindustrin är en av vår tids värsta miljöbovar. Framställningen av konstgödsel kräver stora mängder fossila bränslen. Ofta odlas bara en gröda på enorma ytor, vilket utarmar den biologiska mångfalden och leder till ett stort behov gifter. Sedan ska maten omarbetas till produkter, transporteras och förvaras i en process som slukar energi. Vi hjälper därför miljö och klimat genom att ta tillvara det som vi har köpt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.