Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Cementa tappar tillstånd – grundvattnet hotas

  Landets största cementtillverkare har fått nej till utökad utvinning av kalksten i gotländska Slite efter att mark- och miljööverdomstolen bedömt att bolaget slarvat med att utreda miljökonsekvenserna.

  Turerna fortsätter kring Cementas brytning av kalksten på Gotland. Bolaget, som ansökt om att fortsätta driva och utöka sina två kalkbrott, har tidigare fått förlängt miljötillstånd i mark- och miljödomstolen.

  Stora brister i miljöutredningen

  Men efter oro för utvinningens påverkan på Gotlands känsliga grundvatten och annan närmiljö överklagades ansökan av flera aktörer till mark- och miljööverdomstolen (MÖD) som i sin tur beslutade att avvisa Cementas ansökan i början av juli. Anledningen: bolagets miljökonsekvensbeskrivning innehåller enligt MÖD sådana ”väsentliga brister” att det inte ens går att bedöma kalkbrottens miljöpåverkan.

  Bland de som överklagade till MÖD finns bland annat Naturvårdsverket, länsstyrelsen, föreningen Skydda skogen och flera gotländska lokalgrupper. De är framför allt kritiska till Cementas beräkningar om hur grundvattnet påverkas.

  Gotland har redan idag få och små grundvattentäkter, och många oroas av hur kalkbrotten i Slite påverkar närliggande Natura 2000-områden och människors tillgång till dricksvatten. Trots tidiga signaler om att beräkningarna varit bristfälliga har Cementa inte gjort tillräckligt för att rätta till dem, menar domstolen.

  Cementens klimatpåverkan

  Cementa producerar idag ungefär tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige, men utan förnyat tillstånd menar bolaget att verksamheten inte kan fortsätta efter slutdatumet 31 oktober 2021.

  Flera branscher som använder cement, däribland byggindustrin och gruvnäringen, menar att en eventuell brist på råvara kommer innebära många förlorade jobb runt om i landet. Gruvindustrins branschorganisation Svemin hävdar också att ett stopp kan innebära att Sverige tvingas köpa cement från andra länder med högre utsläpp i produktionen, rapporterar DN.

  Farhågorna för förlorade jobb och hämmad klimatomställning bör dock tas med en nypa salt, rapporterar Ny teknik. Både KTH-forskaren Tove Malmqvist och Naturskyddsföreningen menar att Cementas nedstängning snarare skulle kunna driva på utvecklingen mot mer miljövänliga byggtekniker.

  Cement- och betongproduktionen är ofta en oförtjänt doldis i klimatdebatten, trots att utsläppen står för hela åtta procent av världens samlande koldioxidutsläpp. Enligt Cementa själva har deras produkt 15 procent bättre miljöprestanda än det globala genomsnittet, och bolaget arbetar för att fasa ut nästan all kolanvändning i verksamheten till 2030 – resterande utsläpp hoppas bolaget fånga in genom omtvistade CCS-lösningar.

  Cementa är idag en återkommande aktör på listorna över Sveriges största utsläppare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!