Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Centerkvinnorna vill se större satsningar på klimatbistånd

  Foto: WWF

  Ser det som en viktig åtgärd för att intensifiera jämställdhetsarbetet i världen.

  I en debattartikel i UNT uppmanar Gunilla Hjelm, Ulrika Axelsson och Helena Vilhelmsson från Centerkvinnorna den svenska regeringen att ”fylla orden ´feministisk regering´ med innehåll”.

  Ett av fem förslag som presenteras i artikeln av Centerkvinnorna, som alltså är Centerpartiets kvinnoförbund, handlar om att Sverige borde satsa mer resurser på klimatbistånd.

  Det är fattiga kvinnor och barn som först drabbas av klimatförändringarna och som löper störst risk att bli klimatflyktingar. Större satsningar på gröna fonder och klimatbistånd är ett måste för vår globala hållbara utveckling.

  Om det blir några mer pengar de kommande åren återstår att se. Men när Åsa Romson (MP) i veckan presenterade regeringens strategi tänkt att vägleda Sveriges klimatarbete fram till mötet i Paris i december, då världens länder ska enas om ett nytt globalt klimatavtal, lyfte klimat- och miljöministern fram just det svenska bidraget till den Gröna klimatfonden som är på fyra miljarder kronor under perioden 2015-2018. Och i själva strategin (pdf) går bland annat att läsa:

  Politiken för global utveckling, som beaktar fattigare länders särskilda behov, är central. På samma sätt bör en feministisk insats som utgår utifrån kvinnor, flickor, män och pojkars olika behov beaktas. Klimatfrågan är en mycket viktig fråga i utrikes-, handels- och säkerhetspolitiken. Genom en ambitiös nationell klimatpolitik och ett omfattande utvecklingssamarbete, bland annat genom vårt stora bidrag till den Gröna klimatfonden, är Sverige en trovärdig samarbetspart och ledande aktör på klimatområdet och i omställningen till en mer cirkulär ekonomi.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.