Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  COP 21: Bill Gates investerar nya miljarder i fossilfritt

  Foto: DFID - UK Department for International Development (CC-BY 2.0)

  En miljardsatsning på forskning om fossilfri energi presenterades igår under klimattoppmötets första dag. Bakom initiativet står bland andra Microsofts grundare Bill Gates och Barack Obama. Tillgången till fossilfri och förnybar energiteknik kommer att spela en avgörande roll i en global överenskommelse att bekämpa klimatförändringarna.

  Initiativet presenterades av Bill Gates, Barack Obama, Indiens och Frankrikes premiärministrar vid ett sidoevent i anslutning till klimatförhandlingarna igår. Gates kommer tillsammans med en grupp länder ingå avtal om att samarbeta och dubblera forsknings- och utvecklingsbudgetarna för att främja tillväxten av fossilfri och förnybar energi. 

  Indien är världens tredje största utsläppare av klimatgaser. Om deras nationella strategi att hantera klimatförändringarna ska lyckas är tillgången till ren energiteknik väldigt viktig. Landet hävdar att de rika länderna måste underlätta för de fattigare länderna genom att minska marginalkostnaderna och avlägsna hinder såsom immateriella rättigheter.

  I ett blogginlägg från juli i år skriver Gates att det behövs mer banbrytande teknik för att bekämpa klimatförändringarna och att det också krävs en större finansiering av forskningen inom förnybar energi och utveckling för att locka privata aktörer. I ett annat uttalande utlovade han att ur egen plånbok investera två miljarder kronor för att  ”vända klimatkurvan” de kommande fem åren.

  Fonden ska enligt Svenska Dagbladet fokusera på ”fem huvudområden: produktion och lagring av el, transport, industriellt bruk, jordbruk och projekt som gör energisystemen mer effektiva”. Men exakt vad fonden kommer satsa på är ännu oklart – det engelska begreppet ”clean energy” står för koldioxidsnål energiproduktion som kan inbegripa allt från förnybart till kärnkraft.


  Rättelse: Begreppet ”clean energy” översattes felaktigt till förnybar energi i en tidigare version av artikeln.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra