Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Cykelaktivister demonstrerade mot Vattenfalls kolgruvor

  Foto: Anna Quarnström

  På tisdagseftermiddagen samlades ett trettiotal klimataktivister utanför Vattenfalls Malmökontor för att protestera mot den omtalade brunkolsförsäljningen. Aktionen var en del av upptakten inför massdemonstrationen Ende Gelände i Tyskland.

  Bakom demonstrationen stod den cyklande aktivistgruppen Cooperide.  Med sig hade man ett av de röda tygstycken som användes under klimatdemonstrationerna i Paris i december. Då symboliserade tyget att det finns vissa frågor som inte är förhandlingsbara utan att riskera förödande klimatförändringar. Den här gången bar den röda linjen med sig ett ännu tydligare budskap: Vattenfall och regeringen håller på att korsa en gräns.

  För mindre än två veckor sedan, den 22 april, var Sverige ett av 176 länder som skrev under Parisavtalet och därmed åtog sig att hålla den globala temperaturökningen långt under två grader. Att dumpa våra kolgruvor på ett hänsynslöst företag som lobbar för en europeisk kol-renässans är raka motsatsen till vad vi har kommit överens om, sa Annika Hagberg, en av de som talade utanför Vattenfalls kontor.

  På torget jublade kolmotståndarna. I Vattenfallhuset började de franska balkongdörrarna så sakteliga dras igen.

  Efter aktionen påbörjade Cooperide sin långa färd mot tyska Lausitz, där tusentals demonstranter kommer att sluta upp för att stoppa Vattenfalls brunkolsbrytning i området.

  Gruppen trotsade även regn och rusk för att ta sig till fjolårets klimatmöte i Paris. Genom att ta cykeln till olika klimathändelser i Europa vill de visa att fossilberoendet i själva verket är ett val, inte en nödvändighet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.