Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 412,45 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (413,02 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,86 ppm). Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och så här högt har världen inte legat på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre. Den globala medeltemperaturen är förmodligen den högsta på över 12 000 år.

  Dessvärre kommer ökningen av koldioxid i luften att fortsätta, även om vi skulle upphöra med alla utsläpp i dag. Den koldioxid som redan släpps ut fortsätter nämligen att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet. Det är därför de åtgärder vi sätter in nu är så oerhört viktiga för att minska effekterna av framtida klimatrelaterade problem.

  Flera miljöorganisationer, däribland paraplyorganisationen Can, Climate Action Network Europe, upplever dock att klimatfrågan riskerar hamna i skuggan den pågående coronakrisen. Bland annat kräver organisationen att EU ökar klimatmålet för 2030 från 40 till 65 procent samt att EU:s medlemsländer använder potentialen i det finansiella stödet till följd av coronakrisen för att öka klimatambitionerna.

  Även Björn Wiman skriver i dagens DN om att coronapandemin har blåst bort klimatkrisen från väderkartan. Som exempel refererar han till nyhetsrapporteringen om veckans förmodande värmerekord i Death Valley i USA på 54,4 grader. I sällskap av Andreas Gustavsson på Dagens ETC tidigare i veckan riktar han skarp kritik mot medierna, och i synnerhet TT, som rapporterade om rekordtemperaturen utan att det sattes i någon slags kontext av den pågående klimatkrisen eller den värmebölja som kopplat grepp om stora delar av USA.

  TT försvarar sig med för Dagens ETC att de visst ger sammanhang, fast bara inte i den här texten som de menar presenterades mer som en rak notis. Fast samtidigt är det just det som är problemet. Kopplingen och sammanhanget finns alltid och behöver därför alltid lyftas och problematiseras. Detta gäller även i de dagliga väderrapporterna där meteorologerna eller väderpresentatörerna ännu en sommar presenterar värmen och det soliga vädret (+30°C) som något enbart positivt. Aldrig nämns det abnormala i att vi har ännu en värmebölja med fara för människors liv eller att det är en del av den värmebölja som plågar kontinenten med temperaturer över 40 grader i bland annat Frankrike som dessutom slog värmerekord med 46 grader under förra sommarens värmebölja. Antalet värmeböljor verkar dessutom ha blivit fler och värre sedan 1950-talet, enligt en studie i Nature Communications, och antas förvärras under fortsatt global upphettning.

  Det är dags att tala om den klimatkris som pågår och inte låta den försvinna på grund av en pandemi. Eftersom de hör ihop måste vi kunna diskutera dem båda. Hur man än ser på det så är det vår framtid som hänger på det.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra