Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,13 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (411,07 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,43 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  I veckan som gick på Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer den 13 oktober gav olika FN-organ ut två olika rapporter som beskrev utvecklingen av naturkatastrofer i världen de senaste decennierna. Budskapen från de olika rapporterna för att klimatrelaterade naturkatastrofer ökar och kostar allt mer. Bland annat släppte FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR) en rapport som visade att antalet naturkatastrofer i världen har näst intill fördubblats sedan år 2000 och det största skälet till det är klimatförändringarna. Det blir därmed tydligare hur klimatkrisen nu sätter avtryck i de olika extremväder vi upplever och som varit särskilt synliga de senaste åren med värmeböljor, katastrofala skogsbränder och massiva orkaner. Frågan är vad som kommer hända med ännu högre nivåer koldioxidhalter i atmosfären om vi inte lyckas begränsa den ökning vi ser.

  Källa: UNDRR/CRED (2020). The human cost of disasters: an overview of the last 20 years (2000-2019)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra