Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

    Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 419,06 miljondelar (ppm). Det är en liten minskning jämfört med förra veckans notering på 419,38 ppm och efter påskens rekordnotering med över 421 ppm. Månadsgenomsnittet för maj månad innebar ett nytt rekord på nästan 419 ppm. Den siffran markerade den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAAs Mauna Loa-observatorium på Hawaii.

    Den generella ökningen och den ihållande höga halten av koldioxid i atmosfären är oroväckande med tanke på att den normalt sett ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid. Uppgången sker nu allt snabbare och frågan är hur höga nivåerna blir innan de förhoppningvis kan vända igen.

    På ett år har koldioxidhalten ökat med 2,55 ppm och ökningen för 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend. Före bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten jämfört med förindustriell tid. Det är den gräns som klimatforskare ofta använder för att beräkna hur mycket uppvärmning av planeten människan orsakar genom sina utsläpp, den så kallade klimatkänsligheten.

    Källa: NOAA

    Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

    Megavärmebölja i USA och värmebölja i Sverige

    I veckan har den amerikanska västern pressats av en de mest extrema värmeböljorna som någonsin observerats så tidigt på säsongen. Det är andra året i rad som västra USA plågas av intensiv torka, men den är nu mer utbredd och på många håll mer extrem än någonsin tidigare de senaste 20 åren. Framförallt är medeltemperaturen över dygnet alarmerande hög. Medier som Washington Post är noga att betona att klimatkrisen har förvärrat situationen och Alexander Gershunov på Scripps Institution of Oceanography betonade allvaret till CNBC:

    Värmeböljor boostas av klimatförändringen som fungerar som steroider.

    En särskilt allvarlig utveckling är de höga temperaturerna förblir höga över natten också, en farlig trend som har blivit vanligare med klimatförändringarna.

    Källa: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

    Även på hemmaplan inträffade årets första värmebölja tidigt med temperaturer över 30 grader på vissa ställen och SMHI fick gå ut med vädervarning. Värmerekord slogs i målilla i Kalmar län med 34,6 grader, vilket är det varmaste sedan 1947 då det var 38 grader. Det blev även rekordtidiga tropiska nätter under helgen – eller toppnoteringar för årets varmaste dagar. Vanligtvis inträffar tropiska nätter i juli och i början av augusti. Att de förekommer före midsommarafton är ovanlig. Frågan är hur resterande sommarmånader kommer att se ut och ifall vi redan upplever det nya normala.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.