Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 416,97 miljondelar (ppm). Det är en liten minskning jämfört med förra veckans notering på 418,44 ppm. Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 2,66 ppm.

  Koncentrationen av koldioxid nådde 418,90 ppm i juli, vilket är en ökning med 1,94 ppm jämfört med samma månad förra året.

  Källa: NOAA

  Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många, många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: Scripps & NOAA

  Sammanlagt uppgick utsläppen till 36,3 miljarder ton 2021, den högsta nivån i historien. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  I år upplever världen ännu en sommar där den globala uppvärmningen tydligt avspeglar sig i värmeböljor, torka och skogsbränder. Jorden upplevde precis den tredje varmaste juli någonsin, enligt Copernicus Climate Change Service. Värmeböljor och torka i stora delar av Europa påverkade hälsa, jordbruk och ekosystem och ledde till risk för skogsbränder. Temperaturerna steg till över 40 grader under minst en dag i Spanien, Frankrike och Storbritannien. I synnerhet upplevde Storbritannien ett nationellt dagligt högsta temperaturrekord på över 40 grader för första gången någonsin. För Europa var det den sjätte varmaste juli som uppmätts.

  Källa: Copernicus Climate Change Service data

  I USA innebar juli de varmaste nätterna i landets historia. I sin nationella klimatsammanfattning i juli 2022 rapporterade det amerikanska väderinstitutet NOAA att den månatliga medeltemperaturen på 24,68 grader Celsius var den tredje varmaste för någon månad någonsin, strax efter juli 1936 och juli 2012.

  Källa: NOAA


  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!