Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  För första gången någonsin har brittiska vädertjänsten Met Office utfärdat sin skarpaste vädervarning – röd för extrem hetta – för stora delar av Storbritannien med risk för temperaturer på över 40 grader. Ministrar i krismöte har utlyst nödläge och stora delar av befolkningen uppmanas arbeta hemma. Klimatkrisens konsekvenser är nu tydliga och samhällen behöver förbereda sig

  Samtidigt som stora delar av Europa fortsätter plågas av torka, värme och skogsbränder kommer nu även extremvärmen till Storbritannien – och det med besked. Storbritanniens motsvarighet till SMHI – Met Office – förutspår värmerekord och temperaturer uppemot 40 grader. Det är första gången som den brittiska vädertjänsten går ut med sin skarpaste varning röd – ”red extreme heat warning” för stora delar av Englands inland, inklusive London.

  Detta har fått den brittiska regeringen att sammankalla sin krisgrupp Cobra och den brittiska folkhälsomyndigheten UK Health Security Agency att utfärda en värmevarning som snabbt fick uppgraderas från nivå tre till nivå fyra, vilket räknas som ”nationellt nödläge”.

  Varningen indikerar att en allvarlig värmebölja kan ha effekter utöver hälso- och sjukvården med potentiella effekter på transportsystem, mat, vatten, energiförsörjning och företag. Människor som kan uppmanas därför att arbeta hemifrån och undvika ge sig ut i kollektivtrafiken.

  Paul Gundersen, chefsmeteorolog på Met Office, uppger i myndighetens pressmeddelande att det är 50 procents sannolikhet för temperaturer över 40 grader och 80 procent att en ny maximal temperatur kommer nås under måndag eller tisdag kommande vecka.

  I samma pressmeddelande betonar Nikos Christidis, klimatforskare vid Met Office, att möjligheterna för 40-gradersdagar i landet kan vara så hög som tio gånger mer sannolika i det nuvarande klimatet, jämfört med ett naturligt klimat som inte påverkats av människorna.

  Överlag utgör värmeböljor en påfrestning på kroppen, som måste arbeta mer för att bibehålla en normal kroppstemperatur. Det är särskilt allvarligt för sjuka, äldre eller andra sköra människor, men även vältränade och friska personer kan drabbas av värmerelaterade sjukdomstillstånd eller rentav dö i de temperaturer runt 40 grader. I Spanien, som just nu plågas av samma värmevåg som slår mot de brittiska öarna, har hittills 84 personer dött.

  Efter omfattande värmebölja och bränder sommaren 2021 inrättade Grekland ett klimatdepartement och huvudstaden Aten en tjänsteman med särskilt ansvar för värmeböljor samt etablerade samarbete med sju andra medelshavsländer för att förbättra beredskap, anpassning och klimatåtgärder.  (Flyttat upp)

  Klimatkrisen blir nu allt mindre ett abstrakt faktum i en odefinierad framtid – i stora delar av världen är den direkt akut och det gäller inte bara fattiga länder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!