Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Amerikanska myndigheter har meddelat att den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline ska fortsätta byggas. Miljökonsekvensutredningen ska inte slutföras, utan byggandet kan fortsätta omedelbart. På grund av detta säljer nu storbanken Nordea sitt indirekta innehav i oljeledningen.
    U.S. Army Corps of Engineers meddelar att Dakota Access Pipeline, den kontroversiella oljeledningen som är tänkt att gå under Missourifloden och på mark som är helig för Sioux-folket i Standing Rock, ska fortsätta byggas enligt den ursprungliga planen.
    Under Barack Obamas sista tid som president beslutade amerikanska myndigheter att en fullständig miljökonsekvensutredning skulle utföras och att alternativa rutter för oljeledningen skulle utforskas. När Donald Trump blev president beordrade han istället att Dakota Access Pipeline skulle fortsätta byggas som planerat.
    Det blir därför ingen fullständig miljökonsekvensutredning och byggandet kan enligt myndighetens beslut återupptas omedelbart, istället för efter en väntetid på 14 dagar vilket är det normala.
    Sioux-folket kommer att bestrida beslutet och deras ordförande Dave Archambault II uppmanar alla att hjälpa dem stoppa oljeledningen genom att kräva att USA:s kongress begär en rättvis och ordentlig utredning av oljeledningen.

    Som ursprungsfolk har vi blivit överkörda återigen, men vi kommer resa oss, vi kommer höja oss över den girighet och korruption som har plågat vårt folk sedan första kontakten [med nybyggare]. Vi uppmanar ursprungsfolk i USA att stå enade, hålla ihop och slå tillbaka, säger Dave Archambault II, ordförande för Sioux-folket i Standing Rock i ett pressmeddelande.

    På grund av beslutet att oljeledningen ska fortsätta byggas har svenska Nordea beslutat sig för att sälja sitt innehav i de tre bolagen som ligger bakom Dakota Access Pipeline.

    Nordea har försökt att föra en dialog med de tre bolagen bakom oljeledningen om alternativa dragningar. Bolagen har inte varit intresserade av att föra några sådana samtal, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

    Greenpeace och andra miljöaktivister har jobbat hårt för att Nordea ska divestera från oljeledningen.

    Detta sker tack vare ett enormt engagemang från tiotusentals människor i Sverige och Norden som visar att investerare måste respektera miljö, urfolks rättigheter och mänskliga rättigheter när de gör sina investeringar, säger Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace i ett pressmeddelande.

    Även andra aktörer har divesterat sina innehav i Dakota Access Pipeline. Bland dem finns den amerikanska staden Seattle, som gör sig av med de tre miljarder dollar de har investerade i banken Wells Fargo som delfinansierar oljeledningen. Beslutet kommer efter uppmaningar från ursprungsfolk i Standing Rock där oljeledningen ska dras.
     
    Här kan du läsa alla våra artiklar om Dakota Access Pipeline.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.