Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten kommer släppas ut i närheten av Köpenhamn under nästa vecka. Avloppsdumpningen riskerar att spä på övergödningen i området.

  Orsaken till det orenade utsläppet är en utbyggnad av bostäder i norra Köpenhamn som gör det ordinarie avloppsröret otillgängligt. Utsläppen motsvarar 200 fyllda simbassänger, rapporterar SVT Skåne.

  Det skitiga vattnet från danska Skovshoved innehåller flera ton kväve, fosfor och organiskt material. Vattnet kan dessutom föra med sig läkemedelsrester som sedan lagras i havsmiljön.

  Utsläppet, som ska pågå i fem dagar, har fått skarp kritik från både den föreningen Öresundsfonden och den danska Naturskyddsföreningen, som varnar för att utsläppen kommer leda till förvärrad algblomning.

  – Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, säger Öresundsfondens ordförande Peter Göransson till TT.

  Även länsstyrelsen i Skåne är kritiska, framför allt för att danskarna inte har informerat Sverige om att utsläppet ska ske. .

  Det är inte första gången orenat avloppsvatten leds ut i Östersjön och Västerhavet. Tillfälliga utsläpp, så kallade bräddningar och nödutsläpp, kan ske vid driftstörningar eller överbelastning av reningsverk.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!