Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den rikaste procenten släpper ut dubbelt så mycket som halva jordens befolkning

  Det råder extrem ojämlikhet mellan världens högutsläppare och lågutsläppare. Det visar en ny rapport från Oxfam.

  En enda procent av världens befolkning står för hela 15 procent av alla växthusgasutsläpp. Det är mer än dubbelt så mycket som de fattigaste 4 miljarder människorna orsakar.

  I Oxfamrapporten, som tagits fram tillsammans med Stockholm Environment Institute, framgår också att de rikaste 10 procenten släpper ut lika mycket som resten av alla människor på jorden. Mellan åren 1990 och 2015 hade de rikaste 10 procenten förbrukat en tredjedel av den kvarvarande globala koldioxidbudgeten.

  Den rika minoritetens överkonsumtion förvärrar klimatkrisen, men det är ungdomar och människor i fattigdom som drabbas av konsekvenserna. Den extrema klimatojämlikheten är en direkt konsekvens av att makthavare i flera decennier strävat efter en ojämlik och klimatskadlig ekonomisk tillväxt, säger Tim Gore, Chef för Oxfams klimatarbete.

  Utsläppsglappet ställer nödvändiga krav på världens regeringar, menar Oxfam.

  Sverige och andra länder behöver införa åtgärder och mål för att minska konsumtionsutsläppen, även de utsläpp som importeras från andra länder. Det är viktigt att regeringen och samarbetspartierna går vidare med arbetet att sätta mål för detta som utlovat, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!