Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Det här är starka vetenskapliga bevis för att utlösa ett planetariskt nödläge”

  Foto: Pixabay

  Den snabba uppvärmningen på norra halvklotet kan redan nu vara på väg att leda till oåterkalleliga förändringar på jordens klimat. Det hävdar klimatforskare i en debattartikel.   

  Johan Rockström skrev nyligen i en krönika i SvD att vad många inte verkar förstå är att om vi passerar 1,5 grader så startar med stor sannolikhet processer som vi inte kan kontrollera.

  Han hade då precis tillsammans med sex andra forskare publicerat en sammanfattning av det vetenskapliga läget i tidskriften Nature när det gäller risken för oåterkalleliga förändringar av jordens klimat.

  Forskare har länge varnat för att klimatförändringen kan innebära förändringar som orsakar så kallade ”tipping points”, brytpunkter där en avgörande tröskel passeras och som innebär en oåterkallelig förändring av jordens ekosystem och klimatsystem. Tidigare trodde man att det inte att det skulle gå att kliva över de här tröskelpunkterna förrän jordens medeltemperatur steg till över 5 grader. 

  Nu menar Rockström, tillsammans med de andra medförfattarna, att nio stycken av dessa brytpunkter redan är på väg att sättas ut balans och att några av dessa kan nås redan vid 1-2 grader uppvärmning. Dessutom ser de alltmer bevis för att dessa tröskelsystem är sammankopplade i ett nätverk, som innebär att de kan utlösa dominoeffekter. En tydlig effekt av detta är när den snabba uppvärmningen av norra halvklotet leder till en snabb avsmältning av Arktis havsis och Grönlands inlandsis som då absorberar mer värme från solen, som därmed påskyndar uppvärmningen.

  Även om osäkerheten kring hur dessa dominoeffekter kommer att utspela sig är stor, och därmed också riskerna, menar Rockström att bevisen är tillräckligt starka för att världens ledare bör agera med full kraft och utlysa ett planetärt nödläge.

  Nyligen utlyste EU kommissionen klimatnödläge och ett läckt dokument inför nästa veckas presentation av en ”green new deal” för EU uppger att målet om att nå klimatneutralitet står högst på agendan i dokumentet. Dessutom ska en klimatlag som garanterar klimatneutralitet till år 2050 presenteras senast i mars nästa år.

  Kanske håller något på att ske på den länge efterfrågade politiska arenan. Det återstår dock att se om det kommer bli tillräckligt ambitiöst, både i tid och omfattning.


  Fakta: De nio brytpunkter som forskarna anser nu är pågående: havsisen i Arktis, inlandsisen på Grönland, norra barrskogszonen, permafrost, cirkulationssystemet i Atlanten (Amoc) där Golfströmmen är en viktig del, Amazonas regnskogar, koraller i tropiska vatten, isen i västra Antarktis, delar av östra Antarktis.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.