Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Detta lovar länderna inför klimattoppmötet i Paris

  Förberedelserna inför klimattoppmötet i Paris i december har redan börjat. Den sista mars var det slutdatum för länderna att lämna in sina åtaganden FN och vi har hela listan.

  De internationella klimatförhandlingarna bygger stor del på att länderna lämnar in egna åtaganden om vad de tänker göra för att minska klimatförändringen, så kallade Intended Nationally Determined Contributions (INDC). Den sista mars hade FN satt som slutdatum för de 195 medlemsländerna att komma in med sina åtaganden, som alltså kommer att ligga till grund för diskussionerna i Paris i december.

  Hittills har endast några få länder lämnat in sina åtaganden, men förhoppningsvis kommer listan att uppdateras och fyllas på.

  Detta lovar länderna:

  EU (inklusive Sverige)
  EU åtar sig att minska sina utsläpp med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Minskningarna kommer främst ske genom utsläppshandeln och man nämner också att man vill få till ett bindande avtal som inte överstiger en ökning med mer än två grader.

  USA
  USA åtar sig att få till ett avtal som ”inte riskerar att rubba klimatsystemet”, därför åtar man sig att minska sina utsläpp med 26-28 procent till 2025 jämfört med 2005 års nivåer.

  Ryssland
  I flera år har Ryssland satt käppar i hjulen i klimatförhandlingarna och det faktum att Ryssland lämnar in sina åtaganden i så här god tid är bara det ett gott tecken. Ryssland åtar sig att minska inhemska utsläpp med 70-75 procent jämfört med år 1990 års nivåer. Det kan verka väldigt mycket, men med tanke på att Ryssland redan har rapporterat in minskade utsläpp redan och att man vill räkna in sina skogar som ”minskade utsläpp”, så kan man undra om de tänker minska några utsläpp alls. En mer utförlig analys av Rysslands åtaganden har gjorts av Carbon Brief.

  Norge
  Norge åtar sig samma mål som EUs medlemsländer, alltså 40 procents minskning till 2030 jämfört med 1990. Utsläppsminskningarna kommer att ske inom EUs utsläppshandeln samt en norsk utsläppsbudget.

  Schweiz
  Schweiz åtar sig att minska sina utsläpp med 35 procent till 2030 jämfört med år 1990 års nivåer. Minskningarna kommer göras genom att köpa och sälja utsläppsrätter och sommaren 2016 ska en ny klimatplan lanseras som ska sträcka sig från 2021 till 2030.

  Mexiko
  Mexiko lovar att minska sina växthusgasutsläpp med 22 procent och sina fossila bränslen med 51 procent till 2030 jämfört med ”business as usual” som de skriver.. Till skillnad från de europeiska länderna nämner inte Mexiko utsläppshandeln som en metod för att minska utsläppen, istället ska landet satsa på koldioxidskatt och en energireform. Mexiko nämner också vikten av att ha ett genusperspektiv, att kvinnor ska vara med i beslutsfattande, särskilt vad gäller minskad energikonsumtion.

  Gabon
  Gabon är det första utvecklingslandet som lämnar in sina åtaganden och lovar att minska sina utsläpp med minst 50 procent till 2030, jämfört med år 2000 års nivåer. Man påpekar att landet fortfarande utvecklas och men att man ska öka antalet nationalparker, ha en hållbarare markanvändning (kan innebära mindre avskogning) och när man elektrifierar landet ska energin komma från förnybara källor.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.