Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Din bank pumpar in pengar i olja, kol och gas!

  Foto: User Vmenkov (GNU Free Documentation License)

  De sju största bankerna i Sverige har under de senaste fem åren investerat sju gånger mer i fossilenergi än i förnybar energi (sol, vind och geoenergi). Minst dåliga är SEB och allra sämst är Handelsbanken. 

  Mellan 2009–2014 har de sju bankerna lånat ut 114 miljarder till fossilenergi, men bara 28 miljarder till förnybar energi. Andelen av energinvesteringarna som investeras i förnybart var ändå större under perioden 2009–2014 än perioden 2004–2009.

  Jakob König som är en av projektledarna för Fair Finance Guide säger om granskningen att:

  Trots löften om att ta ansvar för klimatet har bankerna fortsatt att satsa mångdubbelt på fossila investeringar. De säger att de tar klimatansvar, men då gäller det främst egna utsläpp från kontor och resor, inte från företagen de finansierar där den absolut största klimatpåverkan finns.

  Minst dåliga är SEB som hade 19 procent investeringar i förnybart och 81 procent investeringar i fossilenergi. Allra sämst är Handelsbanken som endast hade fyra procents investeringar i förnybar energi och resten i fossilenergi.

  Om du vill påverka kan du låta din bank få veta vad du tycker, byta bank om du är missnöjd och sprida vidare information om granskningen, skriver Fair Finance Guide.

  Fair Finance Guide är ”ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart bankerna investerar”. Bakom Fair Finance Sverige står organisationerna Sveriges Konsumenter, Amnesty International, Diakonia, Fair Action och Naturskyddsföreningen. Fair Finance Guide finansieras med stöd av biståndsmyndigheten Sida.

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra