Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Dödläge i förhandlingarna på COP29

    Det årliga klimatmötet COP29 pågår i Baku, Azerbajdzjan. Ett av ämnena som diskuteras är fonder och investeringar för att kunna reparera och bemöta klimatkrisen där den drabbar människor värst. Men förhandlingarna går inte framåt – de rikaste länderna verkar inte villiga att betala.

    Klimatmötets andra vecka inleddes i måndags med en uppmaning från FN:s klimatchef Simon Stiell: “Låt oss skippa skådespeleriet och komma till saken den här veckan”, och syftade till förhandlingarna om klimatfinansiering.

    I länder som drabbas hårt av klimatkrisens konsekvenser är kostnaderna hundratals miljarder dollar bara fram till 2030. Men vem ska nu betala detta? SMB har tidigare skrivit om rapporten från Oxfam som visar hur de rikaste människorna står för en klar majoritet av alla växthusgasutsläpp. Många argumenterar att 23 av världens rika länder har lovat att bidra med 100 miljarder dollar om året fram till 2025, men enligt FN krävs det minst tio gånger mer än så, rapporterar DN.

    Under förhandlingarna på COP är det nu flera av de rika länderna som vägrar lova mer pengar, och pekar istället på att bland annat Kina och Gulfländerna borde ta mer ansvar.

    Vi bidrar på ett mikroskopiskt sätt till klimatförändringarna, men när det gäller effekterna är vi på den exponentiella sidan. Det kan omöjligt bäras av skattebetalarna i respektive land, säger Elizabeth Thomson, klimatambassadör för Barbados till DN.

    Samtidigt som förhandlingarna i Baku pågår, har G20 samlats i Rio de Janeiro. Igår gick medlemsländerna ut med  ett gemensamt uttalande om allt från jordbruk till hur världshungern ska tacklas. Men delen om finansiering var kortfattat.

    Klimataktivisten Mitzi Jonelle är på plats i Rio, och är kritisk till G20-ländernas agerande. Hon pekar på att länderna i globala nord idag subventionerar fossilindustrin med biljoner amerikanska dollar. “Pengarna finns där. Det är den politiska viljan som saknas” säger hon i ett panelsamtal.

    ”Utvecklade länder misslyckas med att kvantifiera de biljoner som behövs, eller att säkerställa att dessa medel tillhandahålls som bidrag – vilket är avgörande för att uppnå klimaträttvisa. Deras upprepade retorik erbjuder ingen tröst för de ansträngda COP29-förhandlingarna, där vi fortsätter att se ett dödläge när det gäller klimatfinansiering”, säger klimataktivisten Harjeet Singh till UN News.

    Fredag markerar den sista dagen för årets klimatmöte, och det återstår att se om förhandlarna lyckas komma överens om det ekonomiska stöd som krävs för att rättvist bemöta klimatkrisen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.