Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dolda klimatrisker i globala leverantörskedjor

   

   

  Foto: nappy

  I en ny rapport konstateras att dagens långa och komplexa leverantörskedjor ökar miljökonsekvenserna. Det här innebär bland annat att svenska företag också blir mer exponerade för stora och dolda klimatrisker, framför allt i utvecklingsländer.

  Rapporten, som har tagits fram av myndigheten Tillväxtanalys, visar bland annat att det svenska näringslivet genom sina globala leverantörskedjor riskerar betydande exponering mot fysiska klimatrisker som värmeböljor och översvämningar. De här riskerna uppkommer framförallt uppströms i leverantörsleden, närmare produktionen och ofta i utvecklingsländer.

  De många och ofta komplexa stegen från produktion till försäljning kan göra det svårare för företagen att hantera riskerna. Det är enligt rapporten till och med vanligt att företagen inte ens har insyn i sina leverantörskedjor. Det gäller särskilt de små företagen, men även större företag kan ha dålig insyn längre upp i leverantörskedjan. Senast i höstas avslöjades exempelvis att textilfabriker som arbetat åt H&M och Ikea förgiftar floderna i Turkiet.

  En av rapportens slutsatser är att företagen behöver bli mer riskmedvetna och bättre på att följa upp sina leverantörskedjor. Vidare föreslås statliga insatser för att öka företagens riskmedvetenhet och förbättra deras riskhantering när det kommer till hantering av klimatrisker i globala leverantörskedjor. Tillväxtanalys konstaterar också att det är bra för svenskt näringsliv med internationellt stöd till klimatarbetet i fattigare delar av världen.  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra