Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Företagens utsläpp belastar samhället miljömässigt och ekonomiskt, och detta driver just nu bland annat fram klimattullar i flera delar av världen. En ny studie visar dock att verkliga kostnader för koldioxidutsläpp skulle nära halvera företagens vinster. Frågan är dock, vem ska betala för skadorna?

  Att företagens klimatpåverkan kostar samhället enorma summor är bakgrunden till en ny studie publicerad i Science. Forskarna har undersökt hur det skulle slå mot företagen om kostnaden skulle betalas av företagen själva. Här visar studiens resultat att ungefär 44 procent av företagens vinster skulle riskera att försvinna om de skulle betala verkliga kostnader för sina egna koldioxidutsläpp.

  Med planerade klimattullar runtom i världen, bland annat i EU och USA, blir detta särskilt relevant. Kostnaderna för företagen skulle kunna hamna i biljontals dollar, baserat på USA:s föreslagna prissättning på koldioxidutsläpp. Även om det fortfarande inte är priset för hela miljöskadan.

  Forskarna menar att klimattullarna kan ge företagen en behövlig knuff mot minskade utsläpp. Samtidigt uppmanar de till medvetenhet om de potentiella negativa konsekvenserna av en så här stor börda på företagen och betonar vikten av delat ansvar mellan konsumenter och företag.

  En reflektion kring detta är om vår nuvarande ekonomiska modell alls fungerar, är det rimligt att förstöra miljön och sedan lämna över notan till skattebetalare och framtida generationer? Eller, är det rimligt att konsumera billigt slit och släng, och därefter be andra hantera skadorna? Vem ska ta ansvaret och vem ska betala den kostnad vi egentligen redan konstaterat, men inte ännu satt pris på?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.