Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ek: ”en historisk dag för det globala miljöarbetet”

  Avtal för att fasa ut användningen av kvicksilver på plats.

  I går undertecknade Sverige och över 100 andra länder den nya Minamatakonventionen som är tänkt att skydda människor och miljö från kvicksilver. Miljöminister Lena Ek (C) kommenterade överenskommelsen på följande sätt i ett pressmeddelande:

  – I dag är en historisk dag för det globala miljöarbetet. Konventionen, som kommer vara ett viktigt verktyg i vår strävan att fasa ut användningen och utsläppen av kvicksilver, är den första inom kemikalie- och avfallsområdet på tio år.

  Att konventionen döpts till Minamata och även undertecknades i Japan är för att hedra alla de tusentals människor som på 1950-talet upptäcktes ha drabbats av kvicksilverförgiftning. Det visade sig att invånarna i staden under många år hade förgiftats av kvicksilver från industriella utsläpp som de fick i sig via fisk, något som orsakade allvarliga neurologiska sjukdomar.

  Minamatakonventionen har förhandlats fram inom ramen för FN:s miljöprogram Unep. I ett pressmeddelande härifrån uttalar sig WHO:s generaldirektör dr Margaret Chan om varför kvicksilver är så problematiskt:

  – Mercury is one of the top ten chemicals of major public health concern and is a substance which disperses into and remains in ecosystems for generations, causing severe ill health and intellectual impairment to exposed populations.

  John Munthe, forskningschef på IVL Svenska Miljöinstitutet som bidragit till förhandlingsarbetet säger i ett pressmeddelande att konventionen är ett stort framsteg men att det samtidigt återstår mycket arbete.

  – Utfasning av kvicksilver i vissa produkter som batterier och elektronik kan påbörjas omgående medan till exempel rening av utsläpp från kolkraftverk om metallsmältverk kommer att ta längre tid och kräver investeringar. Det är dock mycket positivt att man lyckats komma överens om en miljöfråga på global nivå i dessa bistra ekonomiska tider.

  Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är också nöjd med att konventionen är på plats även om han på Twitter krasst konstaterar:

  Synd bara att Sverige genom Vattenfalls kolkraft fortsätter spy ut jättevolymer av miljögiftet kvicksilver.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.