Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Elproblem hejdar företags klimatomställning

  Foto: TheDigitalArtist

  Rapporterna om kapacitetsbrist i det svenska elnätet har duggat tätt på senare år, en utveckling som oroar näringslivet. Igår kom det senaste bakslaget när E.ON nekade Pågen-bageriets önskade expansion. Varför? De kan inte garantera att det finns tillräckligt med el.

  Vi befinner oss just nu i en tid av stor omställning där allt fler produkter och tjänster digitaliseras och elektrifieras. Det är många gånger bra ur klimatsynpunkt, men desto knepigare för vårt elnät som på flera håll inte uppdaterats sedan 50-talet.

  Tillgång till billig, fossilfri el har länge lockat utländska företag till Sverige. Flera stora IT-företag som Facebook, Amazon och Microsoft har redan etablerat sig i vårt avlånga land.

  Men nu flaggar alltså näringslivet för att Sverige kan komma att gå miste om stora investeringar till följd av dålig elsäkerhet. Enligt Energiföretagen skulle kapacitetsbristen i värsta fall kunna kosta samhället 150 miljarder kronor om året i förlorade investeringar.

  Samhällskostnaden av det bristfälliga elnätet blir ännu högre om man sätter den i relation till klimatomställningen. För att möta klimatkrisen behöver elektrifieringen av infrastruktur, produkter och tjänster gå mycket snabbare. Ett underprioriterat elnät riskerar att hejda den utvecklingen.

   


  SMB skriver om de stora samhällsutmaningarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.