Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ett år av superbloggande

  Det började med ett gäng studenter som undrade var miljöfrågan tog vägen i valet, och därför startade en miljöblogg. Ett år senare har bloggen fått ett genomslag som ingen av oss räknade med från början. Idag firar Supermiljöbloggen ett år. Detta är dessutom det tusende inlägget. Vi passar därför på att presentera en sammanfattning av året som gått.

  Bloggen fick sitt första genomslag efter bara en månad då vi råkat reta upp dåvarande miljöminister Andreas Carlgrens pressekreterare efter att ha avslöjat att regeringens satsning på elbilar var ett fiasko. Men den verkliga rivstarten kom i samband med FN:s stora klimatmöte som hölls kort därpå. SMB hade fyra representanter på plats som bevakade och rapporterade i form av videobloggen ”SMB-show” (se alla överföringar). Trots att filmerna stundtals var kritiska till den svenska insatsen på mötet har rykten gjort gällande att de spreds hej vilt – även internt på miljödepartementet.

  Och så fortsatte det. Nästa stora grej var vargjakten. En av bloggens mest lästa inlägg någonsin är det som sammanfattar vargjakten som ett stort misslyckande. Tack vare en intensiv bevakning av frågan om vargjakt var januari och februari två av de månader som bloggen har haft som mest besökstrafik. Tack Carlgren för det!

  Bloggen har fortsatt att utvecklas. Efter ett tag lades det till en del som kallades ”Fördjupning”. På en blogg vars inlägg i övrigt består av korta rapporterande texter krävdes det att vissa frågor behandlades extra och på ett djupare sätt. Här har vi bland annat rett ut frågetecken kring vilka ideologier som säger vad om miljön och om huruvida tekniken är ett hot eller en möjlighet. Idén med fördjupande och reflekterande artiklar slutade inte där. Sedan dess har nämligen delen med ”Supermiljökolumner” gjort stor succé på bloggen. Argumenterande och debatterande texter från kända och relevanta miljöprofiler har bytt av varandra. Kanske störst succé hittills gjorde artisten Stefan Sundström med sin kolumn om politikers daltande med medelklassen.

  Bloggen har även stått för unika avslöjanden. Som första svensk media kunde den exempelvis rapportera om att den svenska regeringen i hemlighet motverkade bindande energieffektiviseringsdirektiv inom EU. Detta efter att ha tagit del av läckta konfidentiella dokument.

  Slutligen vill vi tacka alla våra fantastiska läsare. Supermiljöbloggen vore ingenting utan er. De som gillar oss på Facebook, de som följer oss på Twitter och de som skickar in tips till redaktionen. Tack för att ni bidrar.
  Ja, må bloggen leva i hundrade år (typ). Men ikväll ska vi bara fira!

  /SMB-redaktionen

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.