Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-beslut kan förbjuda marknadsföringen av ”sojakorv”

  Idag röstar EU om användandet av termer som ”sojakorv” och ”vegoburgare” i marknadsföringssyfte bör förbjudas inom unionen. Detta efter massiv lobbying från kött- och mejeriindustrin.

  Fler och hårdare regler kan komma att införas kring hur man får beteckna växtbaserade livsmedel inom EU.

  Om de två förslagen som ligger uppe för omröstning under tisdagen båda skulle gå igenom skulle det innebära drastiska förändringar kring hur man får marknadsföra icke-animaliska livsmedel. 

  Först och främst skulle det bli förbjudet att använda ord som korv och schnitzel om vegetariska produkter. 

  Detta då köttlobbyister menar att sådana beteckningar bara ska kunna användas av köttindustrin då ord som “vegoburgare”, “sojakorv” och så vidare skulle innebär en slags “kulturell appropriering” som förleder konsumenter.

  Detta motsäger resultatet av en väljarundersökning från 2019 som visade att bara 20 procent av EU-medborgarna är kritiska till användandet av ”köttliknande” termer för växtbaserade livsmedel.

  Det andra förslaget syftar specifikt till att skärpa reglerna för marknagsföring av livsmedel som kan ses som substitut till mejeriprodukter.

  Redan idag är det förbjudet att marknadsföra havre- och sojamjölk som just det. Istället måste man använda termen ”dryck” för att beskriva produkten. Detta efter en EU-reglering från 2013.

  Enligt det nya förslaget skulle det bli förbjudet att på något sätt referera till mejeriprodukter i marknadsföringen av vegansk mjölk, ost och yoghurt. Detta innebär att termer som “mjölkfri”, “yoghurt-liknande” och så vidare inte längre skulle få användas om växtbaserade livsmedel.

  Även adjektiv som “krämigt” och direkta jämförelser mellan icke-animaliska produkter och deras animaliska alternativ vad gäller hälsopåverkan skulle komma att bli förbjudet.

  De nya lagförslagen kan ses som en markering från kött- och mejerilobbyn mot den ökande vegonormen bland unga, den relaterade stora tillväxten i icke-animaliska livsmedel samt EU:s egna Farm-to-Fork strategi från tidigare i år som propagerar för ett skifte till en mer växtbaserad kost.

  Inför omröstningen i EU-parlamentet har flera svenska parlamentariker – såsom Fredrick Federley (C), Malin Björk (V) och Jytte Guteland (S) – uttryckt sig kritiskt om förslaget, som om det går igenom ytterst kommer avgöras i unionens ministerråd.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.