(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

EU-kommissionen föreslår löjligt låga klimatmål

Foto: rockcohen

EU presenterade idag sitt förslag till nya klimatmål för 2030 och förslagen är allt annat än ambitiösa. 
EU-kommissionen har två förslag till klimatmål, en utsläppsminskning av växthusgaser med 40 procent till 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och ett bindande mål om utbyggnad av förnybar energi med 27 procent. Problemen med de här målen är att de inte är ambitiösa nog. EU hade ett lika oambitiöst mål om 20 procent minskning till 2020, och det har vi nästan nått, utan några större insatser. Miljörörelsen har drivit på för minskningar på åtminstone 55 procent till 2030.
Vad gäller målet om 27 procent förnybar energi till 2030 så visar kommissionens egna beräkningar att målet kommer nås utan några som helst åtgärder när målet på 40 procent utsläppsminskningar är etablerat. Målet fyller därmed ingen egentlig funktion.
Dessutom har kommissionen valt att låta bli att föreslå något mål för energieffektivisering, vilket var ett av huvudkraven, både från miljörörelsen och också från en rad medlemsländer, företag och organisationer. Jämför man de nya 2030-målen som helhet med de mål som tidigare sattes upp för 2020 så är de nya målen till och med mindre ambitiösa än 2020-målen. EU kommissionen föreslår därmed i praktiken sänkta klimatambitioner, något som redan kritiseras hårt av miljörörelsen:

Kommissionens plan för 2030 är en sell out som skjuter de framväxande förnybara alternativen i sank, säger Mahi Sideridou från Greenpeace

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.