Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-parlamentariker vill skydda Kattegattområde från bottentrålning

  Foto: Anders Hellberg

  Området har varit skyddat i sju år, men Danmarks regering vill öppna upp det för fiske igen. 

  Supermiljöbloggen har flera gånger tidigare skrivit om det fiskefria område i södra Kattegatt som en lång rad aktörer i både Sverige och Danmark menar måste skyddas mot bottentrålning även fortsättningsvis.

  Det var Sverige och Danmark som i en gemensam uppgörelse 2009 kom överens om att inrätta fiskeregleringarna. Men efter hårt tryck, inte minst från de danska yrkesfiskarna, vill Danmarks regering nu öppna upp området för fiske igen.

  I veckan kom ännu en uppmaning om att det behövs fortsatt skydd snarare än mer destruktivt fiske. Denna gång är det den svenska EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP), som är vice ordförande i Europaparlamentets fiskeutskott. och Margrete Auken som är dansk EU-parlamentariker i gruppen SF/De Gröna/EFA, som skriver i en gemensam debattartikel i Sydsvenskan:

  Hotet mot denna uppgörelse kommer nu från den danska regeringen och ingen mindre än miljöministern. Den danske miljöministern Esben Lunde Larsen har börjat sätta press på Sverige att öppna området för danska fisketrålare.
  Resultaten efter sju år av skydd av havsområdet från bottentrålning har inte låtit vänta på sig. Trålförbudet är en räddning för torskbeståndet, men också för havsbottnen. Flera hotade och sårbara koralldjur har återvänt till området i Kattegatt, bland annat sjöpenna och dödmanshand. Havskräftorna har grävt tunnelsystem under havsbottnen, där fiskar och andra bottenlevande djur kan hitta gömställen. Det är en naturtyp som är hotad i hela vår del av Europa och ett modellexempel på vad som kan ske med havsmiljö när aggressivt fiske upphör.

  De skriver vidare:

  Att tillåta trålning i ett nu återupplivat ekosystem är raka motsatsen till att vidta åtgärder för att nå god miljöstatus i haven som krävs enligt EU:s regler.
  Vi slås av häpnad av att Danmarks miljöminister är redo att upphäva trålförbudet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!