Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny rapport visar att lagstadgat skydd, acceptans för vilda djur bland människor och naturvård gynnar Europas vilda djurliv. Tyvärr verkar inte våra svenska politiker ha stort intresse av att skydda vilda djur.

  Den nya rapporten från Rewilding Europe, en stiftelse som arbetar med åtgärder för att återinföra ett vilt djurliv runt om i Europa, är en uppdatering av rapporten Wildlife Comeback in Europe från 2013.

  Den innehåller en trendanalys för 50 vilda djurarter (24 däggdjur, 25 fåglar och en reptil) i Europa. Utgångspunkten är att det vilda djurlivet har trängts undan på grund av mänsklig aktivitet.

  Många arter har fortsatt att återhämta sig

  Analysen visar att de flesta av arterna som även analyserades i rapporten från 2013, har fortsatt att öka i antal individer. Brunbjörnen, vargen, havsörnen och bävern återfinns bland de arter som återhämtar sig i Europa. 

  Bland de däggdjur som återhämtar sig finns flera stora rovdjur, men sett över samtliga arter är det ändå växtätarna som verkar klara sig allra bäst bland de vilda djuren i Europa. Sju arter, ett däggdjur och sex fågelarter har emellertid minskat sedan senaste rapporten 2013. 

  Lagstadgat skydd och ökad acceptans viktigt för återhämtningen

  Analysen visar att det som påverkat återhämtningen mest positivt är olika typer av lagstadgade skydd. Dit hör exempelvis EU:s art- och habitatdirektiv. 

  En annna viktig faktor för återhämtning är acceptans bland människor. Ökad acceptans i den mänskliga befolkningen kan i sin tur påverka mänskliga aktiviteter. Det kan exempelvis handla om hur man inom jord- och skogsbruk skördar, exploaterar eller brukar mark. Det kan sedan bidra positivt eller negativt till återväxten av ett vilt djurliv i Europa. 

  Däremot visar analysen att annan mänsklig aktivitet såsom viss markexploatering och försämrade livsmiljöer är faktorer som hämmar ett vilt djurliv. Den visar även vikten av att människor lär sig leva nära större rovdjur. 

  Utöver lagskydd och acceptans visar analysen även att närvaron av olika typer av naturvårdsförvaltning och att andra bevarandeåtgärder är på plats. 

  Skydd för vilda djur viktigt – men inte lika viktigt för svenska politiker 

  Trots att rapporten visar på vikten av lagstadgat skydd för att skydda Europas vilda djur, rapporterar Sveriges Natur om ett svalt intresse från svenska politiker. Sverige säger nej till stärkt naturskydd inom EU. Föregående vecka röstades förslaget ned med en majoritet i riksdagen.

  Motiveringen var att lagen kan försvåra för svenskt jord- och skogsbruk. Därmed ställs intressena inom de gröna näringarna mot att bevara ett vilt djurliv i Europa.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!