Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Extinction Rebellion: Tusentals blockerar gator och vägar i flera länder

  Foto: Extinction Rebellion

  I London deltar tusentals aktivister i flera centrala vägblockader, samt en aktion mot Shells kontor. I Sverige spelade aktivister döda utanför Riksdagen och blockerade sedan den närmsta bron med banderoller och sång.

  Nätverket och rörelsen som startade i Storbritannien 2018 med ursprung ur organisationen Rising Up! har växt väldigt fort och spridit sig till flera länder, däribland Sverige. Extinction Rebellion beskriver sig som ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. De kräver också att detta ska ske demokratiskt med hjälp av en rådgivande medborgarförsamling.

  Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad som strategi. Många uppger att de är beredda att bli gripna för sina handlingar och att icke-våldsamma störningar i samhället krävs med tanke på det akuta läget.

  Denna vecka kallar de för ”International Rebellion Week”. I England där rörelsen mobiliserat tusentals protestanter har aktivisterna blockerat centrala bilvägar i London. Målet att hålla blockaden i en vecka. En av huvudgatorna i London gjordes om till en park med skateboardramper, blommor och träd. Om metoderna säger en av aktivisterna till The Guardian:

  Jag kan förstå om en del blir irriterade när vi blockerar trafiken. Men jag tror nog ärligt talat att de kommer att uppleva klimatkrisen som betydligt mer ”irriterande”.

  Även Shells huvudkontor var måltavla för aktioner, vilket ledde till tre personers gripande. Ett mindre antal aktivister sprayade fönster och hängde upp en banderoll som kallade oljebolaget för kriminella. En man limmade också fast sig i svängdörren för att blockera ingången.

  Blockad utanför Sveriges Riksdag

  I Sverige samma dag spelade hundratals aktivister från Extinction Rebellion döda utanför Riksdagen för att sörja den pågående massutrotningen av arter i världen. Ossian Rossland Lindvall från rörelsen säger till DN:

  Vi vill att regeringen utlöser klimatnödläge. Vi går nu in i en sjätte massutrotning och utrotar arter flera tusen gånger snabbare än normalt. Våra matsystem är hotade och vi riskerar massvält i vår livstid, vi måste agera nu.

  Efter att aktivisterna legat på marken framför Riksdagens entré, sjungandes en sorgsen sång, gick folkmassan och blockerade den närmsta gångbron med banderoller och bilder på utrotade arter. Informanter förklarade för passerande fotgängare och turister att aktionen riktade sig mot politikerna och att det fanns en annan bro lite längre bort. Några personer tog sig dock irriterade igenom folkmassan för att komma till andra sidan bron.

  Liknande aktioner var planerade och beräknas ha skett i 80 städer i 33 länder. 


  SMB bevakar den växande och föränderliga miljörörelsen, och trycker på politikerna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra