Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I september stoppade Kemikalieinspektionen och Tullverket import av 600 smycken på Arlanda Flygplats efter att man uppmätt otillåtet höga halter av tungmetallerna bly och kadmium.

  Kemikalieinspektionen och Tullverket har kontrollerat om 240 smycken av olika typer (smycken, bijouterier och armbandsur) innehöll särskilt farliga ämnen, bland annat bly och kadmium. I 23 procent av fallen upptäcktes brister. I de fall man hittade ämnena i halter över de tillåtna gränsvärdena stoppades hela försändelsen med samma sorts smycken. Sammanlagt stoppades därför 600 smycken med otillåtna halter av bly och kadmium. Kemikalieinspektionen anmälde nio företag till miljöåklagare.


  Internet gör det lätt att komma i kontakt med leverantörer eller webbutiker i länder utanför EU, men tänk på att det är du som importör som ansvarar för att uppfyller kraven i reglerna. Både som företagare och konsument är det viktigt att ställa kemikaliekrav på sina leverantörer, säger Marcus Hagberg, inspektör Kemikalieinspektionen.

  Kemikalieinspektionen och Tullverkets kontroller av smycken sker inom en större europeisk insats där 16 länder deltog med sina kemikaliemyndigheter och tullmyndigheter. Insatsen fann att en av fyra importerade varor i de deltagande länderna hade brister som bryter mot EU:s regler om kemikaliekontroll, så som att de innehöll farliga ämnen över gränsvärdet. Enligt tillsynsrapporten var den vanligaste bristen otillåtna halter av kadmium och bly i smycken.


  Genom den gemensamma insatsen stoppades en hel del smycken och andra produkter som innehöll höga halter av farliga ämnen. Det syns inte på ett smycke att det innehåller för höga halter av till exempel bly därför är det viktigt att varorna stoppas innan de når konsumenterna, säger Per Holgersson, nationell specialist på Tullverket.

  Faktarutan

  Bly är ett giftigt ämne som kan skada nervsystemet och påverka förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga. Hälsorisker med varorna uppstår dock främst om någon suger på eller skulle råka svälja varorna.

  Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras framför allt i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig för mycket kadmium under en längre tid. Kadmium kan också vara cancerframkallande och ge benskörhet.

  Nickel är en metall som används i bland annat verktyg och smycken. Nickel kan ge kontaktallergi. Det finns regler för hur mycket nickel olika varor får släppa ifrån sig.

  Källa: Kemikalieinspektionen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.