Farliga ämnen i 4 av 10 billiga leksaker på nätet

Många billiga badleksaker, mjuka plastleksaker och elektriska leksaker kan innehålla höga halter av hormonstörande eller cancerframkallande ämnen.
Kemikalieinspektionen har testat 62 produkter från svenska eller EU-baserade företag med e-handel som riktade sig mot svenska konsumenter. I kontrollen innehöll 40 procent höga halter av farliga ämnen som mjukgörande ftalater, kadmium och organiskt tenn i otillåtna halter.
Ämnena kan bland annat vara cancerframkallande och kan göra det svårare att få barn.
– Det är allvarligt att vi återkommande hittar de här farliga ämnena i leksaker på den svenska marknaden. Barn är särskilt känsliga och ämnena utsätter också miljön och de som tillverkar leksakerna för risker, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
Nu har alla utom en marknadsplats dragit tillbaka de farliga leksaker som hittades i kontrollen. Bland de kontrollerade företagen med för höga halter av otillåtna ämnen fanns bland andra CDON, Eurotoys, Dealproffsen, Fyndiq och Lekoutlet.
För höga halter hittades särskilt bland de elektriska leksakerna, trots att alla kontrollerade elektriska leksaker utom en hade CE-märkning.
– Utanför EU kan det vara tillåtet att använda höga halter av farliga ämnen i leksaker och om man importerar måste man ha koll på de regler som gäller inom EU. Tyvärr innehöll flera av de CE-märkta elektriska leksakerna förbjudna ämnen, vilket visar att CE-märkning inte garanterar att en leksak är säker, säger Karin Rumar.

Råd till konsumenter
Farliga ämnen i leksaker kan utgöra en risk för de som tillverkar varorna och för miljön i samband med att varorna blir avfall. Om en vara innehåller farliga ämnen försvårar det även återvinningen av den varan på ett hållbart sätt.
- Köp leksaker av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag
- Köp inte leksaker som saknar CE-märke även om kontrollen visar att CE-märket inte är en garant för att varan inte innehåller farliga ämnen
- Köp inte leksaker som ser ut att vara äldre, det finns en risk att de innehåller ämnen som är förbjudna i dagens lagstiftning
- Köp inte leksaker som du misstänker är piratkopior
- Om du köper leksaker på internet – se till att du köper från företag inom EU. Många marknadsplatser har säljare baserade utanför EU och dessa leksaker är ofta inte anpassade för de säkerhetskrav som finns inom EU.
- Om en leksak som du har köpt återkallas, lämna tillbaka den till företaget du har köpt den av.
Råd till företag som säljer leksaker
- Köp leksaker från seriösa leverantörer med dokumenterad kunskap om säkerhetskrav i EU-lagstiftningen för leksaker
- Skaffa kunskap om vilka säkerhetskrav som ställs på den typen av leksaker som du säljer
- Ställ specifika krav på din leverantör om vilka säkerhetskrav de ska uppfylla
- Kontrollera att leksakerna du säljer har all relevant märkning
- Låt göra egna tester av stickprover för att följa upp kraven du ställt på din leverantör
- Sälj inte leksaker som du misstänker kan vara piratkopior.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till