Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Är det lättare att lära kråkor plocka fimpar än att förmå människor att sluta slänga dem på marken? I ett nytt projekt i Södertälje ska man lära kråkor fånga upp fimpar från marken. Intressant idé tycker en del, oetiskt tycker andra. 

  Som SMB tidigare rapporterat är slängda fimpar på marken ett stort problem. Enligt Tobaksfakta kan en enda fimp förorena mellan 500 och 1000 liter vatten. Från och med i år är det dock förbjudet att slänga fimpar på marken, men trots detta fortsätter fimparna på marken att vara ett problem. 

  Utifrån den problematiken har ett nytt forskningsprojekt startat i Södertälje med idén att lära kråkfåglar att plocka upp fimpar från marken. Projektet är ett samarbete mellan startupbolaget Corvid Cleaning och Södertälje kommun. 

  Genom att lära kråkorna att byta fimpar mot mat kan de bidra till att städa våra gator och torg. Fåglarna stoppar fimparna i en automat som sedan ger dem mat. Det blir en byteshandel helt enkelt, säger Christian Günther-Hanssen, grundare av Corvid Cleaning.

  Alla är emellertid inte positiva till projektet. SVT rapporterar om kritik från Johan Lind, docent i Etologi vid Stockholms universitet. 

  Enligt djurskyddslagen får inte djur komma till skada och de kan inte garantera att de inte gör det. Som forskare behöver vi hålla oss till ett etiskt regelverk men i det här fallet är det lagen som gäller, säger Johan Lind till SVT.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!