Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fiskuppfödning kostar miljarder i miljöförstörelse

  salmon farming norway Foto: Pixabay

  Ny rapport visar att miljöförstöring till följd av fiskodling kostade 50 miljarder dollar globalt från 2013 till 2019. Kostnaderna täcks inte av fiskodlingsindustrin. 

  Den totala belastningen av näringsutsläpp från fiskodling har minskat sedan början av 1990-talet, mycket tack vare att utfodringstekniken har förbättrats. Men situationen är fortfarande långt från hållbar, och följderna av fiskuppfödning är dyr för både samhället och miljön. Enligt en ny rapport publicerad i Just Economics kostade föroreningar, parasiter och dödlighet i fiskodling uppskattningsvis 50 miljarder dollar globalt från 2013 till 2019.

  Idag är nästan hälften av all fisk och alla skaldjur som vi äter i världen är odlad. Fiskodlingar orsakar lokala miljöproblem, då det i odlingarna används medicin, bekämpningsmedel och näringsämnen som läcker ut i sjöar och hav och förstör marina ekosystem genom förorening och övergödning.

  De mest eftertraktade arterna inom fiskodling är rovfiskar såsom lax. Varje år dör runt 20 procen av den odlade laxen i förtid på grund sjukdomar och parasiter. Sjukdomarna kan spridas till vilda fiskarter i närheten av odlingarna, och på så sätt hota även den lokala bilogiska mångfalden. 

  Runt en femtedel av världens årliga vildfångst av fisk går till att föda odlade fiskar. Detta orsakar stora problem för fiskare runt världen, som ser deras fiskbestånd tömmas för att möta den växande västerländska konsumtionen av odlad fisk. Situation befaras försämras ytterligare eftersom fiskodlingarna planeras öka under de kommande åren.

  Följderna av fiskodling är många och komplexa, och kostnaderna för dem täcks inte av fiskodlingsföretagen. Istället är det samhället som får betala. Enligt rapporten som undersökte laxodlingsindustrin i de största producent länderna, Kanada, Norge och Chile, betalas följderna av föroreningar och förlust av biologisk mångfald med runt 40 procent av samhället. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!