Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  "Flygskam" blir nytt ord i år

  Idag presenterar Språkrådet den årliga nyordslistan med 32 nya ord. Bland dem finns ”flygskam”- känslan av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga. 

  Just flygskam utsågs redan i början av 2018 till en stark kandidat till årets nyord av flera journalister och krönikörer. Ordet har etablerat sig i svenskan under året. Det tyder på att flygskam sätter fingret på en känsla som många har där lusten att resa ställs mot vetskapen om miljökonsekvenserna, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen.

  Ett annat nyord som också kvalat in på listan, ett så kallat översättningslån, är ”nollavfall” – från engelskans Zero Waste. Det innebär en strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller komposteras.
  På nyordslistan förra året fann vi ordet ”plogga”, att jogga samtidigt som man plockar skräp, och ”rekoring”, en grupp där konsumenter köper lokalt producerade varor direkt från producenter. ”Klimatångest” blev ett nyord redan 2007, ett år då det pratades mycket om miljön vilket speglades i det årets nyordslista där vi även fann klimathot, klimatlarm, klimatmat, klimatneutral, klimatsmart, och klimatsäkra.


  SMB följer miljötrender i samhället. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.