Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    FN-rapportör oroad över behandling av svenska klimataktivister

    Rebellmammor välkomnar Michel Forst efter hans möte med klimatrörelsen. Foto: Rebellmammorna

    “Djupt oroad”, är känslan hos FN-rapportör Michel Forst som var på besök i Sverige. Det gäller behandlingen av klimataktivister i Sverige, som på senare år blivit allt mer hårdhänt. Trenden är densamma i många länder i Europa. Forst mötte både svenska regeringen och klimataktivisterna.

    Det är specifikt två fall som tas upp, när FN-observatör och miljöförsvarare under Århuskonventionen, Michel Forst, kommer på besök: Rebellmamman Anna som blev av med jobbet från Energimyndigheten, och kvinnan som nekades medborgarskap efter en protest på Bromma flygplats. Forst har vid båda dessa tillfällen kritiserat Sveriges hantering av ärendena, och skrivit att han är “djupt oroad”.

    Miljörörelsen delar känslan av oro. Rebellmammor och andra representanter från grenar av klimatrörelsen deltog också i ett möte med Forst. 

    – Det var både väldigt fint och väldigt tungt att delta på mötet med Forst. Vi blev tagna på allvar och det fanns en genuin vilja hos Forst att få en klar bild av läget för miljöförsvarare i Sverige. Samtidigt gjorde det ont att ta del av det samstämmiga vittnesmålet om hur det på bara ett par år skett ett historiskt skifte i förhållandet mellan regering och civilsamhälle, säger rebellmamman Sara Nilsson Lööv till SMB.

    Hur är känslan efter mötet?

    – Jag känner mig stärkt efter mötet och ser fram emot att tillsammans med alla rebellmammor och övriga civilsamhället fortsätta att kämpa för en rättvis klimatpolitik i linje med vetenskapen. När angrepp sker så står vi inte ensamma, vi har FN i ryggen som värnar om våra rättigheter och som bekräftar att det inte är vi utan den planetära krisen som är samhällsfaran och säkerhetsrisken, berättar rebellmamman Sara.

    Till DN säger FN-rapportören Michel Forst att protester alltid har använts för att försvara mänskliga rättigheter.

    Jag vill också påminna om att fredlig protest är en grundläggande rättighet som skyddas enligt internationell lag om mänskliga rättigheter och att det är en form av engagemang som miljöförsvarare kan använda i ett demokratiskt samhälle. Stater glömmer det ibland, säger Forst till DN.

    I sitt möte med den svenska regeringen, träffade Michel Forst flera av de kritiserade ministrarna, men säger till Dagens ETC efter mötet att han inte vill gå in på detaljer. Regeringens svar ska nu analyseras av Forst och hans kollegor.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.