Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Folkets val: förnybart före kärnkraft

  Ny opinionsundersökning från Svensk Energi visar att svenskarna vill satsa mest på förnybart.

  Det är Svensk Energi som har låtit United Minds fråga 1 000 svenskar om hur mycket vi bör satsa på olika energislag under de kommande fem till tio åren. Folkets val är tydligt – det är förnybart som gäller.

  Svensk Energi, som är bransch- och intresseorganisationen för landets elförsörjningsföretag, skriver så här:

  ”Solkraft är det energislag som störst andel av svenskarna vill satsa mer på, åtta av tio anser att vi i Sverige bör öka användningen av solkraft under de närmaste 5-10 åren. En majoritet anser att vi bör satsa mer på vindkraft, vågkraft och kraftvärme. De flesta tycker även att användningen av vattenkraft bör öka eller hållas på dagens nivå, samtidigt som få anser att vi bör minska vattenkraften eller avstå helt.”

  När det gäller de energislag som inte är förnybara skriver Svensk Energi så här:

  ”Åsikterna går isär när det gäller kärnkraften, varannan svensk tycker att vi bör satsa mer eller ungefär som idag, medan nästan lika många vill se en minskad satsning eller att vi bör avstå från kärnkraften helt och hållet. Undersökningen visar även att kolkraften är den i särklass minst populära energikällan när svenskarna får säga sitt. Åtta av tio anser att vi bör satsa mindre eller avstå från kolkraften helt och hållet.”

  De exakta siffrorna finns här, (pdf).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!