Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Folkfest och mörka krafter runt polsk fracking

  Foto: Occupythepipeline

  Den polska frackingdebatten går het just nu. En stark anti-frackingrörelse sprider sig i landet och har lyckats få flera bolag att överge sina planer, men polska politiker menar att motståndarna manipulerats av Putins regering.  

  Den polska staten har gjort sig ökänd i den europeiska miljödebatten, då de aktivt motarbetat EUs miljöpolitik. Nu vill de utöka frackingen i landet, men folkets åsikter om fracking verkar gå stick i stäv med regeringens åsikter. Den polska antifrackingrörelsen firar stora framgångar runt om i landet och har fått flera stora bolag att lämna landet.

  Folkliga protester

  I Rogow i centrala Polen, mellan Lódz och Warszawa, blev antifrackingblockaden en folkfest. Byborna hade stort stöd från miljörörelsen. Blockaden omgavs av filmvisningar, live-streaming, sambauppvisningar och konstutställningar.

  Slawomir Damiluk, en 50-årig lantbrukare i närheten av Rogow, berättar om bakgrunden till folkets frackingmotstånd för The Guardian.

  De tunga maskinerna som användes för seismiska tester skadade och förstörde vägarna. Människors husväggar fick stora sprickor. När Chevron försökte få igång sina tunga maskiner blockerade vi vägarna. Jag var en av de inblandade.

  I Tomaszów Lubelski i sydöstra Polen har debatten om fracking skapat stora splittringar mellan invånarna och borgmästaren. Lubelski är ett av EUs Natura 2000-områden och Unesco har föreslagit att området ska ses som ett biosfärsområde.

  93 platser har tagits i anspråk för fracking där, men under 2014 har endast 66 brunnar borrats upp. I Zurawlow, som tillhör Lubelski, blockerade lantbrukare och deras familjer en tilltänkt frackingplats med sina jordbruksmaskiner. Chevron, det multinationella företaget som tänkt fracka där, lämnade platsen efter 400 dagar av blockad.

  Borgmästaren för regionen är inte glad över protesterna och antyder att folket manipulerats av ”mörka krafter”.

  Man kan säga att de har inspirerats av herr Putins regering. Jag vet inte, men protesterna går hand i hand med Kremls intentioner. Kontrollen över gas och olja är ett viktigt verktyg för Ryssland för att kunna blanda sig i andra länders energisäkerhet.

  Kamp mot tunga intressen

  Det är en hård kamp med många tunga intressen. Polen har stora skiffergas- och oljeresurser, Polska Geologiska Institutet uppskattade 2012 att Polen har skiffergas som skulle täcka hela landets gasbehov för 35 till 65 år framöver. Det är den tredje största volymen i hela Europa.

  Med Ukraina och Ryssland som grannländer blir en självständig energiförsörjning väldigt viktig. Polens dåvarande premiärminister Donald Tusk lovade 2011 att företag skulle kunna börja fracka redan 2014. Då sa han 

  Efter år av beroende av vår stora granne (Ryssland), kan jag säga att min generation kommer att se den dag då vi är självständiga på naturgas och att vi kommer att sätta villkoren.

  Frackingen skulle enligt Tusk inte heller utgöra någon fara för miljön. Donald Tusk är från och med 1 december 2014 Europeiska Rådets ordförande.

  Den polska regeringen har gett flera miljarder dollar i skattelättnader för att locka multinationella bolag att komma och fracka i landet, ändå har sju av elva bolag gett sig av, bland annat Exxon, Talisman och Marathon. De som är kvar är inhemska bolag som Orlen, Lotus och PGNiG. Enligt bolagen själva handlar det om att tillstånden har tagit för lång tid och att resultaten varit till besvikelse.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra