Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Folkpartiet föreslår grön skatteväxling

  På Dagens Nyheters debattsida presenterar Folkpartiet (FP) idag ett förslag till grön skatteväxling. Genom att sänka skatten på arbete och företagande och höja moms och miljöskatter, så vill partiet skapa jobb och social rörlighet, samtidigt som man begränsar miljöskadlig konsumtion.

   
  Folkpartiets förslag går ut på SÄNKA följande skatter:

  1. Marginalskatten. I Sverige stiger skattesatsen med inkomsten. Om du tjänar mer än 443 000 kronor om året, så betalar du 52 % skatt på den inkomst som överstiger nämnda summa. Nästa så kallade brytpunkt går vid en inkomst på 629 000 kronor per år (för personer under 65). Därefter uppgår skatten till ungefär 57 %. Denna allra högsta skattesats kallas värnskatt, och den vill FP ta bort. Partiet vill också höja brytpunkten för att över huvud taget betala statlig inkomstskatt.
  2. Skatter på lägre inkomster och arbetsgivaravgifter. FP vill också utöka olika avdrag, så som RUT-avdraget för hushållsnära tjänster.
  3. Bolagsskatten, alltså en procentsats av företagens vinst. Idag är den skattesatsen 22 % av vinsten.

  Dessa sänkningar ska kompenseras med att följande skatter HÖJS:

  1. Momsen, den skatt på varor och tjänster som för enskillda konsumenter är inbakad i priset. Momsen kan användas för att påverka hur vi konsumerar: höjd moms och vi konsumerar mindre, sänkt moms och vi konsumerar mer.
  2. Miljöskatter, exempelvis på miljöfarliga fordon och kemikalier. FP föreslår också en höjning av skatten på utsläpp.

  Under sin tid vid regeringsmakten 2006 till 2014 drev inte Folkpartiet någon av de miljöskattefrågor som nämns i det nya förslaget. 2006 röstade FP emot höjd flygskatt, som just skulle införas. 2012 sa partiet återigen nej till en nationell flygskatt. I september år uttryckte partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag stort missnöje mot att bensinskatten skulle höjas.

  På sin hemsida säger partiet att höjningar av miljöskatter inte kan finansiera de övriga skattesänkningarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!