Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förbud mot import av elfenbensföremål i Kina

  Elefant Foto: By Caitlin

  Ett ett års förbud för import av elfenbenstillverkade föremål har införts i Kina. Landet ska under tiden utreda effekterna av den illegala handeln med elfenben.

  Föremål av elfenben i form av exempelvis Buddha-figurer, konstverk och ätpinnar är populära i Kina. Priset för obehandlat elfenben har stigit rejält de senaste åren och låg i fjol på 1 500 euro per kilo, vilket kan jämföras med att priset för fem år sedan var nere på 550 euro per kilo.

  Världens största elfenbensmarknad finns i Kina och det internationella trycket mot Kina att hantera den stigande efterfrågan på elfenben har ökat. Organisationen Save the Elephants och Aspinall-stiftelsen anser att det är just den kinesiska handeln som är huvudorsaken till tjuvjakten på elefanter. Elfenben anses i Kina vara en god investering.

  Enligt Världnaturfonden har de afrikanska elefanterna på grund av jakten på elfenben minskat dramatiskt i antal. I början av 1900-talet fanns uppskattningsvis 10 miljoner elefanter som reducerades till omkring 1,3–1,5 miljoner på 1970-talet och till bara omkring 400 000 under 2014.

  Tjuvjakten på elefanter har tidigare skapat stora rubriker. 2013 blev över fyrtio elefanter i en nationalpark i Zimbabwe förgiftade med cyanid av tjuvjägare. Fallet, som Supermiljöbloggen rapporterade om då, sades vara det värsta i landets historia när det kommer till tjuvjakt på elefanter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!