Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Företag åtalas för planerat åldrande

  Foto: Pixabay

  Kan ett företag fällas för att ha tillverkat produkter som går sönder eller behöver bytas ut i förtid? Under hösten har en fransk domstol prövat just detta. Snart kommer världens första dom om planerat åldrande. 

  Det säger sig självt att det absolut bästa för klimat och miljö är att nyköpta produkter ska hålla så länge som bara möjligt. Tyvärr så är det idag vanligt att företag förkortar produktens livslängd, så kallat planerat åldrande, i syfte att öka konsumtionen.

  2015 fick Frankrike en ny världsunik lag som förbjuder företag från att sälja produkter som inbyggda system som gör att de går sönder eller förändras på ett sätt som tvingar konsumenter att köpa nytt i förtid.

  För första gången prövas nu lagen när den franska konsumentorganisationen HOP dragit teknikföretaget Epson inför rätta för att ha sålt skrivare som byter ut bläckpatroner med bläck kvar. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet. Liknande fall om planerat åldrande pågår just nu i Italien.

  I Frankrike slänger varje person 23 kilo elektronikskrot per år och 80 procent av det vi köper används bara tre gånger. Vi behöver företag som gör livslängd till ett försäljningsargument och och en ny kultur där vi lagar och reparerar, säger HOP:s ordförande Laëtitia Vasseur till Aktuell Hållbarhet.

  I Sverige kommer nästan en tiondel, nära 9 miljoner ton koldioxidekvivalenter, av våra konsumtionsbaserade utsläpp från hushållens konsumtion av så kallade sällanköpsvaror. Trots det saknar Sverige lagstiftning eller styrmedel mot det planerade åldrandet.


  Supermiljöbloggen bevakar miljöfrågor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra