Företagsmodellen som tar ansvar sju generationer framåt

Kravet på ständig tillväxt är idag svårt att kombinera med långsiktighet och miljöhänsyn. I början av november var den världskände föreläsaren Oren Lyons i Sverige och pratade hållbart ledarskap. Som ordförande i det svenska företaget Plantagon representerar han också en helt ny bolagsform med ansvar för framtiden.
Många aktiebolag drivs idag av ett kortsiktigt tänkande. I motsats till det ekonomiska ansvaret som styrelse och ledning absolut har, anser många att det finns ett alltför begränsat personligt ansvar om något händer som skadar människor och miljö. Aktiebolag är dessutom tvingade att göra vad de kan för att maximera sin vinst, så att aktieägarna får bästa utdelning. Men ingenting hindrar att det sker inom självpåtagna etiska ramverk som går utöver vad lagen kräver. Sådana etiska ramverk har det svenska företaget Plantagon skapat.
Oren Lyons, är ledare för Onondaga nation, New York State, det sista området i Nordamerika som helt kontrolleras av ursprungsbefolkningen. I Onondaga nation innebär hållbar tillväxt att man tar hänsyn sju generationer framåt i tiden. En verksamhet får alltså inte alltså inte försämra livet för våra barnbarns barnbarns barnbarns barn.
År 2002 fick Oren Lyons kontakt med den svenske affärsmannen Hans Hassle. Tillsammans skapade de företaget Plantagon, baserat en helt ny bolagsform som Hans Hassle utvecklat och som kallas ”companization”. Det är en blandning av kommersiellt företag och ideell förening.
Bolagets ägande, styrning och bolagsordning har anpassats till en samhällsroll där företaget tar ett långtgående ansvar för det gemensamma utöver det som lagen kräver, men utan att för den sakens skull göra avkall på det strikt kommersiella i verksamheten.
I den nya bolagsformen är vd:n personligt ansvarig även för sociala och ekologiska beslut, något unikt i företagsvärlden. Den ideella föreningen har 10 procent av aktierna i bolaget och rätten att utse hälften av styrelsens medlemmar.
Plantagon utvecklar teknik för att odla på höjden i framtidens storstäder med förhoppning om att städerna ska klara 10–15 procent av sin grönsaksproduktion med hjälp av lokala lösningar.
”Companizationen” hoppas kunna växa till 100 000 medlemmar inom några år så att man får ihop eget kapital och slipper gå till riskkapitalister.
Utöver det delar föreningen ut lika många så kallade ”Closure Rights” som antalet aktier i bolaget. En ”Closure Right” ger innehavarens efterlevande sju generationer framåt i tiden rätt att erhålla en del av de intäkter som den ideella föreningen får om aktiebolaget säljs. Det skapar långsiktighet.

Oren R. Lyons är en professor i amerikansk historia, ledare för Onondaga nation och aktiv som representant för de nordamerikanska urinvånarna. Sedan 2008 är han också styrelseordförande i Plantagon. Han är en av världens mest eftertraktade talare i klimat- och rättvisefrågor och har bland annat talat inför FN. Oren R. Lyons deltar i klimatmötet i Paris.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till