Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare om fågeldöden: ”Allvarligaste miljöförstöringen på flera decennier”

  Sjöfåglarna vid östra kustbandet fortsätter att dö som flugor. Regeringen gör ingenting.

  Ejderkolonin på Norrön i Blekinge Skärgård som tidigare bestod av ca 2000 djur, är nu nere på 500-700 fåglar. Forskare menar att det är brist på tiamin, B1-vitamin, som är orsaken till det som besiktningsmannen Le Carlsson kallar ”en ren massaker”.

  Vad vitaminbristen beror på vet man inte, men experterna är övertygade om att den är orsakad av människor. För att lösa problemet krävs kunskap om var i näringskedjan vitaminbristen finns. För att få sådan kunskap krävs forskningsmedel, men regeringen är passiv trots upprepade nödrop.

  Förutom massdöden har beteendestörningar observerats hos fåglarna. De ruvar på petflaskor och kan verken flyga eller bygga bon.

  – Vi börjar äntligen få gehör, men det går alldeles för långsamt. Risken är att vissa arter hinner få oåterkalleliga genetiska skador, säger Lennart Balk, forskare vid Stockholms Universitet, som menar att det kan röra sig om den värsta miljökatastrofen på mycket länge.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.