Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Forskare varnar: Skyddas inte Ojnare kommer Sveriges anseende skadas internationellt

    Foto: Anders Hellberg

    Sju professorer menar att det vore mycket olyckligt om den svenska regeringen nu fattar ett beslut som hotar både vatten, ekosystem och den biologiska mångfalden, detta bara veckor innan det stora FN-toppmötet i New York där världens länder ska enas om nya globala hållbarhetsmål. 

    Dagens Opinion skriver sju professorer om Ojnareskogen på norra Gotland, som hotas att öppnas upp för storskalig kalkbrytning. Forskarna – bland annat Göran Finnveden, professor i hållbar utveckling vid KTH, Almas Heshmati, professor i nationalekonomi vid internationell handelshögskolan i Jönköping och Lars Hultkrantz, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet – skriver att ”tillfällig sysselsättning med begränsad betydelse för samhällsekonomin aldrig bör ske på bekostnad av permanent förstörelse av natur med högt skyddsvärde”.

    Forskarna påpekar också att det är i september som Sverige tillsammans med världens övriga länder kommer att besluta om nya globala hållbarhetsmål.

    Det vore ju ironiskt om regeringen bara veckor innan man ställer sig bakom de nya hållbarhetsmålen, fattade beslut som så tydligt hotar vatten, ekosystem och den biologiska mångfalden utan att ge en hållbar tillväxt. Ett skydd av Ojnare kombinerat med en satsning på ett hållbart näringsliv kan däremot stödja alla dessa mål och vara ett gott exempel att stolt visa upp i New York i september.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.