Första havsbaserade vindkraftsparken i Sverige på många år
E.ON:s 16 nya verk utanför Öland kommer producera el till hälften av hushållen på ön.
– Roligt för både Öland, Sverige och för klimatet. Det här är den första havsbaserade vindkraftsparken på svenskt vatten på väldigt många år.
Så inledde E.ON Sveriges koncernchef Jonas Abrahamsson fredagens pressträff i Kårehamn, ett litet samhälle på norra Ölands ostkust.
Supermiljöbloggen fanns på plats i samband med invigningen av den nya vindkraftsparken, som sammanlagt är på 48 MW vilket beräknas ge el till runt 28 000 hushåll. Parken har tagit 1,5 år att bygga och kostat cirka 1,2 miljarder kronor.
Havsbaserad vindkraft är betydligt dyrare än landbaserad, men flera faktorer har gjort att det här projektet ändå kunnat räknas hem. Förutom sådant som att parken ligger relativt nära land och att det råder bra väder-, vatten- och bottenförhållanden, så är det användandet av smart teknologi som Abrahamsson vill lyfta fram som det mest avgörande.
– Elnätet på Öland skulle egentligen inte klara av den här parken. Men tack vare kreativ användning av smart teknologi kan vi mäta belastningen i nätet momentant. Det fåtal timmar när det behövs kan vi därmed antingen styra ner parken om det exempelvis blåser väldigt mycket en sommardag när konsumtionen är låg. Alternativt, och det jobbar vi med, hitta förbrukning på Öland som faktiskt skulle kunna gå upp i de situationerna.
Hade inte vindkraftverken använts i kombination med den här sortens smarta energiteknologi hade det enligt Abrahamsson krävts stora investeringar också i själva elnätet från E.ON:s sida.
– Då hade vi tvingats till tröskelinvesteringar på elnätet, och då hade en sådan här vindkraftpark aldrig burit sig.
Nu när Kårehamns park är färdigbyggd ligger fokus för E.ON på två andra stora havsbaserade parker, en utanför Tyskland och en utanför England. Vad gäller framtiden i Sverige har man enligt Abrahamsson bland annat inlett samarbetsprojekt med de två skogsbolagen Holmen och SCA, där man tillsammans utreder möjligheten att bygga stora vindkraftparker i olika delar av Norrland.
– Det här gör vi i tätt samarbete. De har väldigt stora marker, med god tillgång på bra vindlägen, medan vi är duktiga på att projektera och uppföra vindkraftsparker. Det här tror jag överlag är något som är viktigt framöver när det gäller utvecklandet av framtidens energisystem, just samarbetet mellan olika aktörer och mellan olika branscher.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till